Criza din imobiliare este istorie: În 2015 au fost finalizate de două ori mai multe apartamente noi decât în 2007

| 05 aug, 17:47

În prima parte a anului au fost gata de două ori mai multe apartamente noi decât în prima parte a anului 2007. Pot fi două explicaţii: creditele s-au ieftinit, mediul economic e mai stabil. Constructorii au planuri mari şi pentru următoarele luni. Au pus la bătaie câteva zeci de milioane de euro pentru noi blocuri.

Un sfert din blocurile construite în primul trimestru din acest an în toată ţara sunt în Capitală şi în Ilfov. Dezvoltatorii au ridicat cele mai multe imobile în vestul şi în sudul Bucureştiului. Este vorba despre 2.500 de noi apartamente, potrivit datelor statistice.

Criza a schimbat însă strategia constructorilor. Blocurile sunt ridicate treptat, pentru ca locuinţele să nu rămână pe stoc. Este şi cazul unui dezvoltator din zona de Vest a Capitalei, care pune la bătaie 14 milioane de euro.

Citește și:  Oraşul din România cu cele mai scumpe apartamente


Imobilele sunt mai înalte, iar suprafeţe apartamentelor mai mici. Aproape de Parcul Carol va fi ridicat un bloc de 10 etaje, o investiţie de 12 milioane de euro, scrie Digi24.

În zona Timpuri Noi, un alt constructor a început lucrările la un proiect care va include locuinţe şi birouri. Creditele ieftine au stimulat vânzările, apreciază analiştii. Dobândă la un credit ipotecar în lei a ajuns sub 5%, la jumătate faţă de acum doi ani.

Există însă şi o temere că vor creşte preţurile.

În primul trimestru al acestui an, preţurile locuinţelor au crescut cu 1,5 procente, faţă de acelaşi interval din 2014. Totuşi, ele sunt la jumătate faţă de perioada de boom imobiliar. Preţul unei locuinţe de 50 de metri pătraţi, într-o zonă semicencetrală din Bucureşti, este în jur de 60.000 de euro.  

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ