CRIZA nu a dispărut: BCE ar putea extinde achiziţia de active

| 16 sep, 09:12

Banca Centrală Europeană ar putea extinde şi prelungi programul de relaxare cantitativă (QE), care ar urma să se încheie în septembrie 2016, a afirmat Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicaţiei austriece 'Die Presse', transmite Reuters, citată de Agerpres.

În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Aceste opţiuni pot fi cu siguranţă proiectate, a explicat Nowotny, fără a da şi alte amănunte. 

Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat luna aceasta că programul BCE de achiziţionare de active ar putea fi prelungit dincolo de septembrie 2016 iar nivelul şi tipul achiziţiilor ar putea fi ajustat. 

Un sondaj derulat luni de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă. 

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,2% în august, un nivel similar cu cel înregistrat luna precedentă. Rata inflaţiei în cele 19 state membre ale zonei euro a revenit în teritoriul pozitiv în mai, pentru prima dată după şase luni, ajungând la nivelul de 0,3% şi calmând îngrijorările cu privire la posibilitatea unei deflaţii în zona euro. Între timp însă creşterea preţurilor a revenit şi stagnează la nivelul de 0,2%. Cu toate acestea, rata anuală a inflaţiei în zona euro este mult sub ţinta Băncii Centrale Europene care mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%. 

Pe lângă măsurile de relaxare cantitativă introduse de Banca Centrală Europeană, creşterea zonei euro a fost stimulată de preţul scăzut al ţiţeiului şi deprecierea euro. 

Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% urmând să crească la 1,3% anul viitor - mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ