CSAT a aprobat ca Armata să "disloce" în 2015, în misiuni în afara ţării, 895 de militari

| 25 noi, 2014

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat marţi ca Armata să disloce anul viitor pentru misiuni şi operaţii în afara teritoriului 895 de militari, urmând ca Ministerul de Interne să participe la misiuni sub egida NATO, UE, OSCE şi ONU cu 1.183 de militari şi poliţişti.

'Referitor la Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2015, Consiliul a aprobat ca Armata României să disloce la astfel de misiuni şi operaţii un număr de 895 de militari. Comparativ cu anul 2014, numărul acestor forţe este diminuat cu 416 de militari. În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, forţele care vor participa la misiuni sub egida NATO, UE, OSCE şi ONU vor fi de 1.183 de militari şi poliţişti. Faţă de anul 2014, numărul acestora este mai mare cu 392 de cadre', se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din teatrul de operaţii din Balcani.

Administraţia Prezidenţială precizează că în ceea ce priveşte participarea Armatei la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, în anul 2015, membrii Consiliului au analizat solicitările NATO referitoare la suplimentarea forţelor şi mijloacelor româneşti destinate să participe în acest teatru de operaţii.

'Consiliul a aprobat suplimentarea forţelor şi mijloacelor Armatei României, în anul 2015, cu până la 450 de militari, stabilindu-se pentru această misiune un plafon maxim de 650 de militari', se arată în sursa citată.

O altă temă de pe agenda şedinţei CSAT a constituit-o analiza activităţilor de implementare a documentelor internaţionale pe linia controlului armamentelor, creşterea încrederii şi securităţii.

Astfel, membrii Consiliului au fost informaţi cu privire la aprecierile echipelor de inspecţie străine referitoare la modul în care România îşi respectă şi aplică prevederile acestora. De asemenea, au fost informaţi despre recomandările privind implicarea şi participarea, pe viitor, a ţării noastre în cadrul echipelor care desfăşoară activităţi de menţinere a transparenţei militare în zonă, susţinute de instrumentele specifice tratatelor şi acordurilor din domeniul controlului armamentelor.

'Din 2013 se desfăşoară un proces de elaborare a unei poziţii comune aliate în baza căreia ar putea să demareze un nou proces de negociere, cu Rusia şi alte state participante, a unui nou regim de control al armamentelor convenţionale în Europa. Membrii Consiliului au apreciat că pe parcursul negocierilor delegaţia României a acţionat în baza Mandatului-cadru pentru definirea, la nivelul NATO, a elementelor unui viitor regim de control al armamentelor convenţionale, aprobat de către preşedintele României în noiembrie 2013', se menţionează în sursa citată.

Tag-uri: armata, csat, strainatate
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ