CSM cere ca restituirea taxei de poluare să se facă pe cale administrativă

| 28 iun, 2013

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune reglementarea unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor privind emisiile poluante provenite de la autovehicule şi sesizează ministrul Justiţiei pentru modificarea legislaţiei în acest sens.

Direcţia Legislaţie a Consiliului arată într-un document că în prezent instanţele de contencios administrativ sunt confruntate cu un număr mare de cauze privind cererile de restituire a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care grevează semnificativ activitatea acestora, exemplificând cu situaţia semnalată de preşedintele Tribunalului Suceava, unde până în aprilie 2014 au fost repartizate câte 90 dosare ('taxe de poluare'), la prim termen, lunar pe judecător, fiind depăşit cu mult volumul optim de activitate.

"Date fiind implicaţiile negative pe care perpetuarea unei astfel de situaţii le-ar avea asupra sistemului judiciar - atât din perspectiva numărului deosebit de mare de cauze cu care sunt confruntate instanţele judecătoreşti, dar şi din cauza afectării duratei rezonabile de soluţionare a proceselor - la nivelul CSM s-a pus problema reglementării unei proceduri de restituire pe cale administrativă a taxelor de poluare", se arată în documentul citat de Agerpres.

CSM susţine că reglementarea unei astfel de proceduri administrative apare cu atât mai necesară în condiţiile în care restituirea acestei taxe se conturează cu evidenţă din perspectiva jurisprudenţei constante în acest sens a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a reţinut în cauze cu statul român că reglementarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule şi toate modificările succesive aduse în acest sens actelor normative au ca efect descurajarea importării şi punerii în circulaţie în România a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre şi prin aceasta contravine art. 110 al Tratatului privind funcţionarea UE.

Pe de altă parte, menţinerea situaţiei actuale, în care restituirea taxei poate fi obţinută numai pe cale judiciară, nu este o soluţie viabilă, pentru că, pe lângă valoarea propriu-zisă a taxei, implică şi cheltuieli suplimentare pentru stat: costurile pentru desfăşurarea proceselor, la care se adaugă eventualele cheltuieli de judecată la plata cărora statul poate fi obligat către reclamanţii cărora le sunt admise acţiunile.

"Pe aceste premise, apreciem că o soluţie mai economică pentru stat ar fi cea de restituire pe cale administrativă a taxelor care vizează emisiile poluante provenite de la autovehicule, care ar elimina celelalte costuri pe care le presupune exercitarea acţiunilor în justiţie şi, în plus, ar contribui la degrevarea instanţelor de contencios administrativ de un număr mare de cauze", se arată în notă.

Astfel, restituirea pe cale administrativă ar urma să vizeze nu doar taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi taxa pe poluare pentru autovehicule, ci şi taxa specială.

Direcţia Legislaţie consideră că această reglementare pe cale administrativă s-ar putea realiza printr-un act normativ de sine stătător - lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă - cu următorul cuprins:

"Art. 1 - (1) Persoanele care au achitat, până la data intrării în vigoare a prezentei legi/ taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pol solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent potrivit art. 33 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Organul fiscal prevăzut la alin. (1) soluţionează cererea de restituire în termen de 45 zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică de îndată persoanei interesate.

Art. 2 - (I) Împotriva deciziei organului fiscal, precum şi în cazul nesoluţionării cererii de restituire în termenul prevăzut la art. 1 alin. (2), persoana interesată poate face contestaţie la structura specială de soluţionare a contestaţiilor prevăzută la art. 209 alin. (1) lit. (a) din OG 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului prevăzut la art. 1 alin. (2)".

O altă prevedere, în opinia CSM, ar fi ca împotriva deciziei privind contestaţia şi în cazul nesoluţionării acesteia în termenul de 30 de zile, să se poată face plângere la tribunalul a cărui hotărâre este definitivă.

De asemenea, s-ar reglementa ca plata sumelor a căror restituire a fost aprobată să se facă eşalonat iar în procesele în curs de judecată având ca obiect restituirea taxei speciale, taxei pe poluare sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reclamantul să poată renunţa la judecarea cauzei, în condiţiile Codului de procedură civilă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ