CSM solicită modificări la noile Coduri

| 30 ian, 2014

Consiliul Superior al Magistraturii propune iniţierea unei modificări a Legii de punere în aplicare a Codului penal, Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004.

Printre prevederi, CSM cere modificarea alineatelor (1), (2) şi (3) ale articolului 305 care să aibă următorul cuprins:
'Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut', transmite Agerpres.

Prin aceasta, procurorii pot începe urmărirea penală într-un dosar in rem în ceea ce priveşte o faptă, şi nu o persoană, astfel putând dispune măsuri speciale precum interceptările, fără a încălca noile prevederi, care nu mai permiteau efectuarea interceptărilor înainte de începerea urmăririi penale a unei persoane care afla astfel că urmează să fie ascultată.

CSM propune introducerea unui nou articol, după art. 294 - care face referire la examinarea sesizării organului de urmărire penală, respectiv art. 2.941 'Autorizări sau alte condiţii prealabile efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană', care să prevadă: 'Ori de câte ori este necesară o autorizare sau îndeplinirea unei alte condiţii prealabile pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o anumită persoană, parchetul, odată cu sesizarea instituţiei competente, înaintează un referat întocmit de procuror, care va cuprinde date şi informaţii cu privire la săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală de către persoana cu privire la care se solicită autorizarea sau îndeplinirea condiţiei prealabile'.

Tag-uri: Codul penal, csm
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ