Cum stă treaba cu noile Coduri și demagogii din opoziție

| 30 ian, 2014

Părerile sunt împărțite, iar pentru o pesoană care nu este specializată în drept, explicațiile pot fi confuze. Un lucru este clar: Macovei și Băsescu, deși urlă la USL, se acuză singuri, pentru că ei sunt artizanii Codurilor pe care acum le critică cu atâta vehemență.

La sfârșitul lui iunie 2009, guvernul condus de Emil Boc a adoptat prin asumarea răspunderii Codul penal, pe care Traian Băsescu l-a promulgat o lună mai târziu. Peste fix un an, Camera Deputaților a adoptat Codul de procedură penală, de asemenea promulgat de Băsescu fără probleme. Timp de patru ani aceste coduri nu au fost puse în aplicare, ci au tot fost amânate. Acum, 4 ani mai târziu, cu câteva zile înainte ca ele să intre în vigoare, PDL, prin vocea Monicăi Macovei, urlă peste tot că aceste coduri conțin anumite prevederi ce pot duce la interpretări care să îi protejeze pe corupți. Poftim???

Nu doar Macovei spune asta, ci și Traian Băsescu. Adică ei au promovat un Cod care apără corupții, iar acum acuză USL pentru treaba asta? Noaptea minții! Dar lucrurile nu se opresc aici. Cătălin Predoiu, cel care alături de Alina Bica, a lucrat la noile Coduri, spune că acuzațiile aduse de Macovei nu sunt temeinice, iar articolele invocate sunt clare și nu vor duce la interpretări care să favorizeze infractorii. Această declarație a fost făcută în cadrul emisiunii moderate de Robert Turcescu. Evident că Turcescu, când a auzit că zeița lui, Macovei, este acuzată de minciună, a început să fiarbă.

Să recapitulăm: PDL adoptă noile Coduri, dar nu le pune în aplicare. După 4 ani de zile, acuză USL că vrea să protejeze corupții, pentru că pune în aplicare fix ceea ce ei au adoptat. Doar că actualul Guvern are în lucru o Ordonanță de Urgență, discutată cu CSM și celelalte instituții din domeniul justiției, care să elimine orice îndoială. În același timp, Taian Băsescu iese și el la atac și îl acuză pe Victor Ponta de corupție, dar recunoaște că în 2009 și 2010 nu a realizat că respectivele articole ar putea fi interpretate și altfel, deoarece la Cotroceni oamenii sunt specializați în drept constituțional, nu drept penal. Dacă e așa, de unde știe Băsescu acum cum e cu legea penală? Suntem vreo 7 milioane care sperăm că Băsescu va afla exact cum e cu legea penală din propriile experiențe, dar departe de noi acest vis. În fine, ultimul pe listă, Cătălin Predoiu, candidatul PDL la președinție (cel puțin până acum) spune că Macovei nu are dreptate, deci nici Traian Băsescu, și că cei doi mint.

Cum mai pot vorbi Traian Băsescu și foștii săi colegi din PDL despre independența justiției, despre cum luptă ei împotriva corupților pe care USL vrea să îi apere, ce credibilitate mai au, dacă acum, după patru ani, spun singuri cu gura lor că au făcut un Cod penal care să îi apere pe corupți și alți infractori? De ce erau aceste coduri bune atunci, în special Codul penal, adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, dar nu mai sunt acum, când e USL la putere? Mă miră faptul că oamenii aceștia nu au renunțat la discursul acesta halucinant, prin care neagă trecutul, discurs care de altfel i-a adus pe marginea prăpastiei, din punct de vedere politic. O aroganță de neimaginat.

Adevărul este undeva la mijloc. Problema cea mare este reticența unor membri ai sistemului judiciar. O asemenea schimbare de substanță, intrarea în vigoare a două noi coduri simultan, introducerea unor instituții juridice noi, nu s-a mai făcut de aproape 150 de ani, din anii 1800.

Chiar dacă Monica Macovei s-a obișnuit să vorbească în numele Parchetului, asta nu înseamnă că are dreptate. De dragul de a mai ataca odata USL, pedeliștii se pălmuiesc singuri. Într-un interviu dat de consilierul șefului DIICOT, judecătorul dr. Mihail Udroiu, declară că magistrații sunt pregătiți pentru intrarea în vigoare a noilor coduri, deoarece Institutul Național al Magistraturii a organizat o serie de cursuri de pregătire în care s-au discutat aspectele care ar putea ridica probleme, cum ar fi aplicarea legii penale mai favorabile. Așadar, un reprezentant al DIICOT o contrazice pe Macovei, care ne spune că de fapt DIICOT ar dori amânarea pentru 1 septembrie a noilor coduri.

În ceea ce privește pedepsele, noul Cod penal poate fi consider a fi mai blând cu cei care se află la prima abatere, dar foarte dur cu cei care se află în situația unui concurs de infracțiuni, sau cu cei care au mai avut o condamnare.

Referitor la interceptări, aici Traian Băsescu, cel care nu este penalist, dar un mare penal, se îngrijorează degeaba. Pe baza noului Cod vor putea fi interceptați în continuare infractorii, pentru că urmărirea penală poate fi începută împotriva faptei, și mai apoi extinsă împotriva persoanei, ceea ce înseamnă că posibilii suspecți pot fi interceptați și fără să se înceapă urmărirea penală împotria lor, urmând ca atunci când sunt suficiente dovezi, procurorul să dispună cercetarea persoanei. Explicația este una strict juridică și dificil de înțeles, dar ideea principală este că aceste modificări au la bază jurisprudența CEDO și sunt menite a proteja mai bine drepturile și libertățile cetățenești.

Părerile sunt împărțite, iar pentru o pesoană care nu este specializată în drept, explicațiile pot fi confuze. Un lucru este clar: Macovei și Băsescu, deși urlă la USL, se acuză singuri, pentru că ei sunt artizanii Codurilor pe care acum le critică cu atâta vehemență.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ