Elena Udrea a plecat din PDL. Urmează ruperea partidului?

| 31 ian, 2014

Politicianul democrat-liberal Elena Udrea a reușit, prin toate declarațiile agresive pe care le-a făcut în ultima vreme la adresa conducerii PDL, să forțeze excluderea sa din partid. Desigur, orgoliul nu a lăsat-o pe preferata lui Traian Băsescu să aștepte finalizarea procedurii de excludere, aceasta preferând să-și anunțe demisia.

Aceasta este a doua oară când Udrea pleacă dintr-un partid. În octombrie 2005 aceasta a demisionat și din PNL, trecând alături de Theodor Stolojan, Valeriu Stoica și Gheorghe Flutur la Partidul Democrat în 2006. Și în acest caz fractura a fost cauzată de Traian Băsescu, care a renunțat la Alianța Dreptare și Adevăr, ce îl propulsase în funcția de Președinte al României, și a încercat distrugerea Partidului Național Liberal.

Jocurile sunt similare și de această dată. În urma rezultatului surprinzător al alegerilor pentru șefia PDL din februarie 2013, când Udrea a pierdut la limită în fața lui Vasile Blaga, Traian Băsescu a decis să se despartă definitiv de democrat-liberali și să-și înființeze Mișcarea Populară. Desigur, Elena Udrea, suferind o astfel de înfrângere de proporții, a încercat până acum să-și fidelizeze susținătorii din partid, pregătind momentul când va pleca din formațiune și va determina ruperea acesteia.

Se pare că momentul în cauză a sosit, iar divorțul politic vine la scurt timp după despărțirea politicianului de fostul soț, afaceristul Dorin Cocoș. Unii ar spune, ironic desigur, chiar că ruperea căsniciei a fost un exercițiu menit să îi faciliteze acesteia separarea emoțională de PDL.

După anii petrecuți în rândurile democrat-liberalilor, principalul rol pentru care va fi reținută Elena Udrea este cel de Ministru al Turismului. Membră din decembrie 2008 a cabinetului condus de Emil Boc, Udrea este cel mai bine cunoscută pentru controversele privind construcția de patinoare în mediul rural, stațiuni de ski fără zăpadă și terenuri de fotbal în pantă.

În toamna anului 2009 aceasta a fost anchetată de o comisie parlamentară pentru modul în care a gestionat bani de promovare turistică, în contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de la acea dată, fiind acuzată de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, instigare la infracțiunea de abuz contra interesului public și conflict de interese.

De asemenea, alte momente semnificative din cariera politică a “blondei” din PDL au fost marcate de controversele privind prețul exorbitant al creării brand-ului turistic pentru România – celebra frunză plagiată care a costat zeci de mii de euro, dar și de scandalul legat de organizarea evenimentului “Gala Bute”, când au existat suspiciuni bine întemeiate că ar fi fost sifonate fonduri europene.

În perioada iulie-noiembrie 2010 Udrea a deținut cea mai importantă funcție în PDL – cea de președinte al organizației București, pe care a fost nevoită să o părăsească în urma rezultatelor dezastruoase înregistrate la alegerile locale din 2012.

Mai departe, după înfrângerea suferită în februarie 2013 la alegerile interne pentru președinția PDL, am asistat la un constant schimb de replici acide între Elena Udrea și Vasile Blaga. Exemple amuzante ale acestora includ apelative precum “Mama Omida” pentru Udrea și “magicianul Iosefini” pentru Blaga și se pare că acestea au fost tolerate – până acum.

Ignorând avertismentele primite din partea conducerii PDL în ultima vreme, Udrea a făcut zilele trecute niște declarații decisive în cadrul unei emisiuni televizate care i-au decis soarta printre democrat-liberali. Aceasta a declarat, în contextul înscrierii oficiale a Partidului Mișcarea Populară la tribunal, că o plecare la PMP nu ar fi exclusă în condițiile în care acesta ar fi un proiect real de opoziție față de actuala Putere reprezentată de USL.

Desigur, aceste cuvinte au fost înțelese clar de liderii PDL, care se pare că au pus o presiune enormă pe pupila lui Băsescu să părăsească partidul. Demisia a fost singura șansă a Elenei Udrea să evite umilința publică.

În acest moment, când este evident că fostul ministru al Turismului se va alătura consilierilor prezidențiali recent transferați de la Cotroceni la PMP, pariurile mari care se pun vizează posibilitatea ca PDL să se rupă. Există șanse mari ca un procent semnificativ din partid să se alăture Elenei Udrea și să treacă în tabăra “populară”.

De altfel, vizibilitatea limitată a lui Vasile Blaga în spațiul public din ultimul an se datorează în mare parte eforturilor pe care acesta le-a depus pentru a se asigura că PDL nu se va rupe și nu va suferi o hemoragie enormă de cadre. Dacă această campanie organizatorică a “buldog-ului” va fi una de succes rămâne de văzut în zilele următoare. Cert este că impactul asupra scorului electoral al PDL la alegerile europarlamentare va fi unul în mod semnificativ negativ, iar oportunitățile de creștere sunt puse în brațele PNL.

Poate este o ironie a sorții, dar, după aproape nouă ani de când Traian Băsescu și gașca sa au determinat ruperea PNL, aceiași politicieni determină acum ruperea PDL pe falia dintre taberele Blaga și Udrea. În același timp, poate semnându-și singuri condamnarea la eșec politic, Băsescu și Udrea oferă acum liberalilor o bună oportunitate să îi absoarbă pe democrat-liberali, finalizând planul lui Crin Antonescu de a termina o dată pentru totdeauna cu PDL.

În contextul în care se apropie finalul de mandat al actualului Președinte, moment care va însemna pentru PMP izolarea politică absolută, ne putem aștepta ca Antonescu să dea lovitura de grație și să rămână liderul singurei formațiuni mari de dreapta din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ