Cu ce se ocupă CSAT

| 25 iul, 2013

Subiectul privatizării CFR Marfă a reintrat brutal în atenția opiniei publice după ce Traian Băsescu a solicitat premierului să își asume responsabilitatea pentru finalizarea procesului și a pretins că prelungește interimatul la Transporturi pentru a-l forța pe Victor Ponta să rămână ”consecvent”.

Replica Guvernului a fost însă la înălțimea provocării lansate de către președinte. Însă, în loc să intre pe terenul lui Traian Băsescu și să accepte un schimb de replici conflictual,  Victor Ponta i-a oferit președintelui un răspuns instituțional, adoptând o Hotărâre de Guvern privind rezultatul final al negocierilor purtate cu câștigătorul licitației pentru privatizarea CFR Marfă pe care a trimis-o spre avizare către CSAT.

Victor Ponta îi pasează astfel mingea lui Traian Băsescu care, în ciuda reacției purtătorului de cuvânt al Președinției, care a susținut că CSAT nu ar avea atribuții în privința avizării unui contract de privatizare, se vede încolțit din punct de vedere juridic. De altminteri, Bogdan Oprea nu avea nicio cădere să se pronunțe cu privire la avizul solicitat de către premier, de vreme de nu este parte a CSAT.

Mai mult, pentru cei care au avut curiozitatea să meargă la textul de lege, argumentația prezentată de Bogdan Oprea nu are nicio logică și este în profund dezacord cu litera și spiritul reglementărilor care guvernează activitatea CSAT.

Două sunt textele la care trebuie făcut, în acest sens, referire. Pe de o parte, este vorba despre Constituția României, care, la articolul 119, definește atribuțiile CSAT: ”Consiliul Suprem de Apărare a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii”.

Cel de-al doilea act normativ relevant  este chiar legea de organizare și funcționare a CSAT care, la articolul 4, aliniatul d, litera 1, precizează că CSAT ”avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională”.

Or, așa cum a avut grijă să reamintească însuși Traian Băsescu la începutul acestei săptămâni, CFR Marfă este o companie de interes strategic în sistemul de transporturi românești. CFR Marfă are un rol important în asigurarea securității României și îndeplinirea obligațiilor pe care aceasta le are, ca parte a NATO, în condițiile în care gestionează aprovizionarea forțelor armate și mișcările de trupe.

De altfel, rolul strategic al CFR Marfă a fost reconfirmat deja public de către CSAT, care a avizat strategia în baza căreia s-a derulat până în prezent întregul proces de privatizare. Cum între timp CFR Marfă nu și-a schimbat profilul de activitate și, deci, nici importanța strategică a companiei nu s-a schimbat în niciun fel, solicitarea transmisă de către Guvern este normală, legitimă şi mai ales obligatorie.

CSAT este obligat de lege să se pronunțe iar o încercare din partea președintelui de a bloca formularea avizului pentru CFR Marfă l-ar pune pe Traian Băsescu într-o situație dificilă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ