Cu două zile înainte de vot - Ponta favorit în sondaje

| 14 noi, 2014

Toate sondajele făcute de la primul tur de scrutin demonstrează că duminică Victor Ponta va înregistra o victorie fără drept de apel în fața contracandidatului său și că avantajul obținut de candidatul PSD după primul tur rămâne practic neschimbat.

Duminică românii vor fi chemați la urne pentru a alege un nou președinte, moment ce marcheză sfârșitul unui deceniu în care Traian Băsescu s-a aflat la conducerea țării, provocând scandal peste scandal și criză politică peste criză politică. Astfel, la aproape două săptămâni de la primul tur al alegerilor prezidențiale, ambii candidați rămași în cursa pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni depun eforturi pentru a mai strânge acele voturi necesare victoriei.

În acest context diversele case de sondare a opiniei publice se întrec de o săptămână în anchete menite să spună din timp cine va câștiga și cum a evoluat avansul de zece procente de care Victor Ponta se bucură după primul tur de scrutin. Însă, indiferent de cine a realizat o anumită anchetă sociologică, rezultatele finale sunt cam aceleași, consemnând astfel faptul că actualul premier pleacă cu prima șansă și în turul doi al alegerilor.

Citeşte şi: Ce spun sondajele înainte de încheierea campaniei

Tonul a fost dat de o anchetă a Sociopol și publicată sâmbătă trecută. Conform sondajului realizat între 5 și 7 noiembrie, Victor Ponta va fi votat de 55% dintre români în timp ce pe Klaus Iohannis (ACL) îl aleg 45% dintre aceștia. Totodată, 55% dintre subiecți susțin că vor merge la vot, 29% că nu vor merge, iar 16% declară că nu vor fi în țară pe 16 noiembrie.

Un detaliu interesant legat de ancheta Sociopol este acela al distribuției răspunsurilor la întrebarea „Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?”. Astfel, un procent de 59% dintre respondenți l-au nominalizat pe Victor Ponta, 22% pe Klaus Iohannis, în timp ce 19% au declarat că nu știu/nu răspund. Cu alte cuvinte, cu mai bine de o săptămână înainte de votul propriu-zis la nivelul populației exista deja o părere clară legată de rezultatul final al alegerilor. Acest lucru este important deoarece o astfel de tendință poate duce la demobilizarea electoratului prezuptiv al candidatului de pe locul secund.

Citeşte şi: O întreagă pleiadă de personalităţi din România îl vrea pe PONTA preşedinte. Vezi cea mai mare SURPRIZĂ!

Rezultatul cercetării Sociopol este de asemenea confirmat de un sondaj CURS Avangarde realizat în intervalul 7-9 noiembrie pe un eșantion de 2.000 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, iar marja de eroare este de plus/minus 2,2%. Astfel, candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, ar câștiga cu 54% turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în timp ce contracandidatul său, liberalul Klaus Iohannis, ar obține 46%.

Pe de altă parte 57% dintre cei chestionați susțin că sigur vor vota pe 16 noiembrie, 20% declară că probabil vor vota, 16% nu s-au hotărât dacă votează sau nu, 3% spun că cel mai probabil nu își vor exercita dreptul la vot, în vreme ce 4% afirmă că nu vor vota cu siguranță. În fine, o a treia analiză sociologică apărută pe piață în această săptămână și realizată de cei de la CSCI în perioada 11-12 noiembrie arată că Victor Ponta l-ar învinge pe Klaus Iohannis în turul final de pe 16 noiembrie cu 55% la 45%.

Citeşte şi: Traian Băsescu şi-a anunţat decizia cu privire la votul de duminică

Trăgând linie vedem astfel cum toate sondajele făcute de la primul tur de scrutin demonstrează că duminică Victor Ponta va înregistra o victorie fără drept de apel în fața contracandidatului său și că avantajul obținut de candidatul PSD după primul tur rămâne practic neschimbat.

La acest fapt va contribui desigur și percepția generală deja existentă despre rezultatul final al alegerilor prezidențiale care este în mod hotărâtor în defavoarea lui Klaus Iohannis. În schimb, victoria lui Victor Ponta în alegeri va fi, așa cum reiese din sondajele prezentate anterior, una aproape sigură, făcând din liderul PSD cel mai tânăr președinte din istoria României, ca o încununare a carierei sale politice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ