Cum a „de-uselizat” Crin zona de dreapta pentru a-i face loc lui Băsescu

| 01 iun, 2014

Până acum, cu toții am crezut că urmărim un Crin Antonescu frustrat de faptul că PNL era eclipsat de PSD la guvernare, un Crin Antonescu sceptic în ceea ce privește susținerea pe care partenerii din fostul USL i-ar fi acordat-o în cursa pentru prezidențiale.

Cu toții am crezut că suntem martori la o serie de decizii ale liderului liberal care, deși la prima vedere păreau impulsive și iraționale, aveau ca scop menținerea PNL undeva sus în preferințele electoratului și maximizarea șanselor lui Crin Antonescu pentru fotoliul de la Cotroceni.

Odată cu anunțul său de sâmbătă – potrivit căruia renunță total la obiectivul Cotroceni și se retrage din fruntea partidului – realizăm că nu asta a urmărit prin numeroasele decizii controversate și contrare voinței electoratului din ultimele luni: ruperea USL, ieșirea de la guvernare, preluarea discursului lui Băsescu, ducerea PNL în PPE, alierea oficială cu PDL, generarea de rupturi în partid, demisia din fruntea partidului, renunțarea la cursa pentru Cotroceni. Toate aceste lucruri avantajează un singur om, pe Traian Băsescu, și nicidecum pe Crin Antonescu sau partidul în ansamblu.

Avem, deci, de-a face cu ceea ce pare a fi un plan bine pus la punct în prealabil, nu cu o serie de decizii impulsive. Altfel nu se pot explica toate aceste mutări pe care Crin Antonescu le-a făcut în detrimentul partidului și al său personal.

Varianta unor erori de management pare exclusă, din moment ce efectele negative ale acțiunilor sale erau evidente chiar și pentru cei neimplicați în politică, ca să nu mai vorbim despre lideri politici de anvergură. Evident că ruperea USL urma să aibă un efect negativ în sondaje, evident că oamenii nu vor accepta renunțarea la lupta cu regimul Băsescu, evident că ducerea PNL către PDL și PPE, după ce au fost huliți atât de mulți ani, va genera probleme de imagine. Evident că PNL nu ar fi obținut 20 de procente în alegerile europarlamentare și evident că Antonescu știa și și-a asumat că își va da demisia încă dinainte.

Pe scurt, Crin Antonescu a apropiat în mod conștient PNL de zona lui Băsescu (ruperea USL și ieșirea de la guvernare, urmată de apropierea de PDL și PPE), iar apoi a lăsat drumul liber, retrăgându-se din fruntea partidului și din cursa pentru Cotroceni.

Acum, un proiect gândit și bine pus la punct de Traian Băsescu (un tandem președinte-premier) poate înflori în această zonă de dreapta, odată cu „de-uselizarea” completă a ei. Ce avem acum în zona de dreapta? Avem mai multe partide, toate urmând a face parte din aceeași familie politică – PPE, cu lideri dispuși să renunțe la prezidențiale pentru a face loc unui candidat comun. Cine crede că Traian Băsescu va rămâne pe dinafara în acest joc mai are de învățat de ce este capabil actualul președinte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 iun, 2014
LOL
Pentru toti postacii de partid
DA, Basescu este un dictator, al doilea in Romania dupa Ceausescu. Nu a urmarit decat obtinerea puterii absolute, pastrarea ei prin rocada la varf pe modelul Putin-Medvedev, si-a subordonat Justitia inca din 2005, si-a construit organisme paralegale care au bombardat judecatorii cu dosare (prost) fabricate si i-a acuzat ca nu judeca drept cand au refuzat sa-i elimine adversarii politici.
02 iun, 2014
Stef
Ce imbecilitati
ai postat, stimabile! Mai ceva decat un antenist cu state de plata! Baronii pesedisti au furat si fura fara retinere, noroc ca DNA le da peste degete! I-a pus Basescu sa fure, sau de vina lacomia lor?
02 iun, 2014
chris967
Basescu este dictator pt ca va baga toti hotii la puscarie!!
Daca nu ar fi fost el asa dictator tara asta era impartita in "favella" braziliene cu sfere de influenta la cele mai inalte niveluri.
M-am plictisit de doctrina asta "anti-basescu",PSD e la guvernare de doi ani...unde e "cel mai cinstit guvern",unde e milionul de locuri de munca??
Si de-ar muri Basescu , dupa 10 ani tot el ar fi de vina de incompetenta PSD-ului!
Sunteti penibili.
02 iun, 2014
Max
Puterea, pentru imbogatire!
Da, acesta este unicul si f.f.tristul adevar: Basescu a dorit (si a obtinut) puterea, doar pentru a putea fura cat mai mult si linistit, adica nederanjat de "justitia independenta". Acum doreste sa nu plateasca pentru tot jaful asupra bugetului, economiei si patrimoniului Romaniei, de aceea trebuie sa-si conserve puterea cu orice pret si prin orice mijloace, inclusiv prin Antonescu. Cu atat mai mult, cu cat a iesit la lumina si "afacerea Mondialu".
01 iun, 2014
nicu
Nu inteleg ce se vrea a spune....Toate masurile il avantajeaza pe BASESCU.....Si unde ar fi pericolul?Este Basescu Dictator cu tara?NU!Are ce are cu clasa Politica!Daca TU Ziaristule al lui Peste scrii impotriva tarii tale ca asa vrea Patronul tau,faci un lucru tare RAU!Faci RAU Tarii TALE desteptule!Sindromul Basescian da fiori reci numai Haimanalelor!Daca ,si asta o faceti mascat,Legati numele lui BASESCU de bunul mers al Justitiei ,recunoasteti fara voia voastra MERITUL acestui OM integru,ONEST,CINSTIT,si DREPT!Basescu trebuie sa fie vazut ca un BALSAM pentru tara...PSD?ul TAIE HALCI DIN PATRIMONIUL NATIONAL ,din BANII PUBLICI ,zilnic si nu scapati o vorbulita!Pastele mamii voastre de Haimanale,care innebuniti cu stiri false o natiune intreaga!Semanati URA impotriva unui OM care VREA si FACE bine tarii sale!Lichelelor comuniste si securiste!
02 iun, 2014
Ana
nimeni nu e mai mare lichea comunista si securista ca Basescu,asta se stie degeaba imbirligati vorbele. Il vrea pe Johannis la prezidentiale ca apoi sa-l numeasca premier pe Basescu. Nu cred ca romanii vor accepta una ca asta niciodata. Johannis nu va fi votat ca presedinte niciodata,el este un perdant si un slugoi pentru Basescu. Nu vom accepta ca Basescu sa fie premier,el a dovedit ca nu este capabil sa conduca tara,s-a dovedit a fi dusmanul romanilor.
01 iun, 2014
gogu
...
mai dumitrache, tu esti strungar de meseria???

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ