Unii liberali încep să se prindă ca au luat plasă de la Antonescu

| 02 iun, 2014

Dincolo de confuzia generată de retragerea lui Crin Antonescu, observabilă în reacţiile unor lideri ai PNL, problema pentru partid va fi dificil de gestionat.

Primul weekend de după alegerile europarlamentare nu anunţa nimic spectaculos, după ce întreaga săptămâna s-au discutat tot felul de ipoteze privind calculele partidelor în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă. Desigur, scorurule dezamăgitoare înregistrate de partidele de dreapta au determinat în mod firesc o serie de decizii importante, aşa cum au fost demisiile lui Crin Antonescu sau Klaus Iohannis de la conducerea PNL.

Nimic nu anunţa însă decizia comunicată de Crin Antonescu în ziua de sâmbătă, care a declarat că se retrage din postura de candidat al PNL la preşedinţie. În acest sens, liderul PNL a adus ca argument nevoia ca dreapta să se coaguleze cât mai rapid, proiect din care ar urma să rezulte un acord privind susţinerea unui candidat comun la alegerile din toamnă. "Conştient că este întru totul urgent ca efortul de unificare a dreptei sa facă paşi cât mai concreţi înainte, că este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite să fie desemnat, anunţ intenţia de a nu candida la Preşedinţia României şi de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârşitul acestei luni sau cel târziu până la 15 iulie a unui candidat care să fie acceptat mai uşor de tot ceea ce înseamnă forţă politică de drepta”, şi-a explicat Crin Antonescu decizia.

Gestul liderului liberal pune în reală dificultate PNL-ul. Nu pentru că Antonescu ar fi fost un lider providenţial sau pentru ca ar însemna o vreo mare pierdere pentru formaţiunea liberală, ci pentru că decizia de renunţare nici măcar nu a survenit în urma unor consultări în cu partidul, ci a picat ca un trăznet peste suflarea liberală, luând-o pe nepregătite. Crin Antonecu dovedeşte astfel, pentru a câta oară, că nu este un om de echipă, ci un politician rătăcit la vârful PNL care nu a reuşit să îşi asume cu responsabilitate conducerea unui partid de calibru.

Că decizia lui Crin Antonescu a fost una intempestivă, necunoscută nici măcar de cei din conducerea partidului, o demonstrează reacţiile apărute în zona liberalilor. Astfel, întrebată, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează decizia lui Crin Antonescu de a nu mai candida la prezidenţiale, Norica Nicolai a spus că va avea luni o discuţie cu acesta în Biroul Politic Naţional al PNL. "Decizia lui Crin Antonescu este inexplicabilă şi nu vreau să fac niciun comentariu înainte de a avea o discuţie cu el, lucru care se va întâmpla, luni, în Biroul Politic Naţional. Fiecare are filosofia propriei atitudini. Nu ştiu ce a generat atitudinea lui Crin Antonescu şi, pentru binele PNL, mă feresc să fac comentarii în buna tradiţie românească. PNL va avea un Congres care va lua decizii legate de candidatul la Preşedinţie şi de funcţia de preşedinte al partidului”, a punctat europarlamentarul liberal.

În acelaşi registru s-a situat şi senatorul PNL Marius Nicoară, vicepreşedinte al partidului, acesta declarând că decizia lui Crin Antonescu reprezintă "o surpriză” pentru el. "Până nu cunoaştem, exact, resorturile acestei decizii, nu putem să o comentăm. Sunt alte resorturi, din ce am înţeles”, a susţinut liderul liberal de la Cluj.

Dincolo de confuzia generată de retragerea lui Crin Antonescu, observabilă în reacţiile unor lideri ai PNL, problema pentru partid va fi dificil de gestionat. Practic, o mare parte a membrilor liberali s-au aliniat în spatele lui Crin Antonescu pentru a-i susţine candidatura la Cotroceni. În numele acestei ambiţii, Crin Antonescu a fost girat în deciziile sale de a rupe USL şi de a scoate partidul de la guvernare. Toate acestea pentru ca acum, cu numai câteva luni înainte alegerilor, Crin Antonescu să îşi lase colegii de partid cu buzele umflate.

Mai precis, după ca s-au înhămat la un drum lung cu Crin Antonescu vârf de lance, liberalii se află acum în situaţia de a-şi regândi întreaga strategie. PNL este în derivă, iar la orizont nu se întrevede niciun colac de salvare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 iun, 2014
Max
Ba este explicabila decizia lui Antonescu,
explicatia ei consta in declansarea scandalului "Mondial". Exact a doua zi dupa aparitia in media a informatiilor despre "santajul"(=incercari disperate de recuperare a 285.000 Euro de la mafiotul Mircea Basescu), Antonescu a iesit in conferinta de presa pentru a lansa perdeaua de fum necesara.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ