Cum ajută gazele de șist economia SUA. Cum poate câștiga România

| 22 sep, 2013

Lumea este în pragul unei noi revoluții. De această dată însă, motorul care animă mișcările tectonice ale sferelor de influență geopolitice și economice nu este de natură ideologică.

La baza acestei revoluții stau gazele de șist, o resursă uriașă pe care evoluțiile tehnologice din ultima perioadă au făcut-o accesibilă pentru economiile lumii. Iar decizia de exploatare a acestei resurse ar putea să fie definitorie pentru ritmul de dezvoltare, puterea și influența pe care statele lumii o vor avea în viitor.

Nu mai este un secret pentru nimeni că, dintre toate statele lumii, SUA au luat probabil cel mai în serios oportunitățile oferite de exploatarea gazelor de șist, investind masiv în cercetare, explorare și exploatare. Iar rezultatele au început deja să se vadă.

Conform unui studiu realizat de reputatul IHS, la nivelul anului 2012, în lanțul de producție asociat gazelor de șist lucrau 2,1 milioane de americani. Pe lângă numărul masiv de locuri de muncă create, exploatarea gazelor de șist a adus 285 de miliarde la PIB-ul Statelor Unite.

Iar aceste date statistice ar urma să cunoască un trend ascendent în următorii ani. Astfel, conform experților IHS, până în anul 2020, industria gazelor de șist ar urma să genereze încă alte 1,2 milioane de locuri de muncă față de cele existente în prezent. Totodată, analiza preconizează că și veniturile obținute din taxe și impozite vor cunoaște o creștere, ajungând să se cifreze la 125 de miliarde de dolari, în condițiile în care contribuția la formarea PIB va urca până la 468 de miliarde de dolari.

În mod evident, creșterea industriei gazelor de șist va avea loc în contextul unui ritm investițional accentuat. Mai exact, între 2012 și 2025, experții IHS estimează că întregul lanț economic de extragere, prelucrare și distribuție asociat gazelor de șist va beneficia de investiții în valoare de 346 de miliarde de dolari.

Dincolo însă de investițiile directe de capital de care va beneficia industria americana, analiza IHS pune în evidență și un alt beneficiu pe care exploatarea gazelor de șist îl aduce economiei SUA: prețul mai scăzut materiei prime și energiei. Deja prețul la care producătorii americani achiziționează gazele este de trei ori mai mic decât media europeană. Or, în asemenea condiții, producătorii americani, și în special cei care activează în industrii energofage, au un avantaj competitiv uriaș, care, conform IHS, se va reflecta în perioada următoare în creșteri masive ale producției industriale și ale exporturilor Statelor Unite. În contextul acestor creșteri, SUA ar urma să își îmbunătățească substanțial poziția în cadrul economiei globale și să își consolideze puterea și influența de care dispun.

Exploatarea gazelor de șist afectează de o manieră pozitivă SUA nu doar la nivel macro ci și microeconomic. Experții IHS remarcă faptul că, în 2012, exploatarea gazelor de șist a adus deja o creștere a venitului mediu de care benficiază o familie americană cu 1200 de dolari. Iar tendința de creștere va continua și în perioada următoare. Astfel, până în 2020, se preconizează o creștere a venitului mediu per familie de 2700 de dolari, respectiv 3500 până în 2025.

Concluzia este una singură: SUA au mizat pe gazele de șist și pariul lor se dovedește a fi unul câștigător atât din perspectiva accelerării dezvoltării economice, cât și din aceea a creșterii nivelului de trai al populației. Ceea ce, revenind pe plaiurile mioritice, trebuie să dea de gândit serios României.

România are toate datele pentru a urma exemplul Statelor Unite și a specula oportunitățile oferite de exploatarea gazelor de șist. Potrivit datelor furnizate de Agenția Americană pentru Informare în Energie, se estimează că România se află pe locul al treilea în Europa din punctul de vedere al rezervelor de gaze de șist, cu 1.444 miliarde de m2.

Exploatarea acestei rezerve ar aduce României o independență energetică totală, în contextul în care la ora actuală, producția internă acoperă doar aproximativ 70 - 80 de procente din necesarul intern. Mai mult, România ar putea, în cazul în care va decide exploatarea, să devină chiar un exportator major de gaz și să își sporească astfel greutatea pe piața energetică din zonă.

Totodată, după cum ne-o arată analiza publicată de IHS cu privire la beneficiile aduse de exploatarea gazelor de șist pentru economia americană, dezvoltarea unui asemenea sector ar genera un număr important de locuri de muncă, precum și venituri suplimentare substanțiale la bugetul de stat.

Iar aici discutăm nu doar despre taxele și impozitele colectate direct de la agenții economici implicați direct în activitățile de exploatare sau în cele conexe, ci și despre cele venite dinspre restul industriei. Pentru că, așa cum se poate vedea din exemplul americanilor, scăderea prețului la gaze ca urmare a exploatării gazelor de șist, are un efect pozitiv asupra competitivității producției industriale. Iar într-o țară precum România, care are multe de recuperat la acest capitol, prețul scăzut al gazelor ar însemna că industria românească are o șansă în plus să crească rapid și să concureze cu succes la export. Accelerarea ritmului de creștere a industriei și a exporturilor va aduce o sporire considerabilă a veniturilor la buget, ceea ce înseamnă că vor exista mai multe resurse de redistribuit către sectoarele care au nevoie de investiții, sau către politici și măsuri care să contribuie la creșterea nivelului de trai al populației.

Până la urmă însă, discutăm despre beneficii potențiale. La acest moment România nu a luat încă decizia exploatării gazelor de șist, ci doar pe aceea a explorării rezervelor disponibile. Este însă o decizie pe care nu avem voie să o tratăm cu superficialitate, în condițiile în care de ea depinde dacă România se va alătura sau nu țărilor care, asemenea SUA, vor avea de câștigat de pe urma revoluției gazelor de șist.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 sep, 2013
radu
Dar voi de ce nu spuneti ca va plateste Gazpromul?
22 sep, 2013
Marina
Stiai ca in contractele declasificate nici o clauza nu obliga compania sa livreze o anume cota de gaz pe piata interna cu prioritate si ca singura obligatie este o redeventa in bani ? Stiai ca in trei ani pretul gazelor se va tripla (cf graficului de liberalizare publicat de ANRM) ? Despre ce fel de independenta energetica se poate vorbi cata vreme toata productia de gaz revine companiei ? daca te referi la importul de la rusi, stiai ca patru perimetre in zona de vest sunt concesionate rusilor, adica NIS cu actionar majoritar Gazprom ?
22 sep, 2013
Alexandra
Pentru ziarul Obiectiv e foarte subiectiv articolul. Iar economia SUA numai sanatoasa nu e.
22 sep, 2013
Marina
Admirabil de partinitor articol ! De ce nu scrii si despre faptul ca din carta apei curate si a aerului curat a fost exclus frackingul, astfel sustragandu-se de sub controlul EPA? De ce nu scrii cat costa daunele provocate de aceasta tehnologie asupra mediului inconjurator si al sanatatii oamenilor ? De ce nu scrii despre impedimentele transferului de tehnologie din SUA in Europa si faptul ca acestea ar conduce la costuri triple in UE fata de SUA, ceea ce ar anula afirmatiile despre reducerea pretului gazelor in Romania ? de ce nu scrii despre faptul ca de fapt criza care se prefigureaza este cea a apei iar alterarea ei prin fracking va lipsi romanii de ceva vital, si anume apa si hrana ? De ce nu scrii despre tonele de substante chimice utilizate in fracking , cu efect carcinogen, mutagen si biogen, adica mortal ? De ce nu scrii despre faptul ca NU exista tehnologii de depoluare a apelor freatice si acviferelor ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ