Ponta: Nu cunosc vreun rol la Preşedinţiei în aducerea lui Hayssam. A, ba da, a dat un comunicat

| 19 iul, 2013

Aducerea lui Omar Hayssam în ţară dupa şapte ani reprezintă "un succes al instituţiilor statului - Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei", a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a spus că era la curent cu această operaţiune "de câteva luni", timp în care a avizat şi aprobat tot sprijinul solicitat de instituţiile competente: "Acestea sunt instituţiile care au muncit, ca să nu se mai laude mulţi alţii", a spus Victor Ponta, referindu-se explicit la Traian Băsescu. El a adăugat că nu cunoaşte vreun rol al Preşedinţiei. "Eu nu cunosc vreun rol. A, ba da, a dat comunicatul de presă".

Ponta a spus ca Omar Hayssam a fost adus în ţară cu un avion militar. "E un semn foarte bun, România e o ţară serioasă, o ţară puternică, capabilă să tragă la răspundere pe cei care au fost condamnaţi", a afirmat primul ministru.

 

Ce spun alţi politicieni

"E foarte bine că a fost adus, justiţia să facă lucrurile ca lumea", a spus fostul preşedinte Ion Iliescu precizând că el nu are ce comenta vizavi de cazul Omar Hayssam.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că reţinerea lui Omar Hayssam este indiscutabil un succes important al statului român, precizând că aducerea în ţară a acestuia "s-a întâmplat datorită eforturilor făcute de preşedintele României, de instituţiile statului". "Este indiscutabil un succes important al statului român, al instituţiilor, al perseverenţei dovedite în aplicarea legii. Este un caz spectaculos, dar nu este singular, cum sunt cazurile Popa, Nicolaiciuc, ceea ce arată că nu se poate feri nimeni de justiţie", a precizat Vasile Blaga, ministru de Interne la momentul plecării din ţară a sirianului, întrebat în legătură cu anunţul de vineri privind aducerea în ţară a lui Omar Hayssam.

 

Blaga a spus că nu a fost uşoară aducerea lui Hayssam în ţară, dar acest lucru a fost posibil datorită eforturilor făcute de instituţiile statului şi de preşedintele României. "Nu a fost uşor de adus în ţară, că era într-o ţară cu care România nu avea tratat de extrădare, dar acest lucru s-a întâmplat datorită eforturilor făcute de preşedintele României, de instituţiile statului. Acum este în ţară şi va răspunde pentru o parte din faptele sale, pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, dar are în spate şi dosare grele de evaziune fiscală", a mai spus Blaga.

El a adăugat că trebuie să se lămurească modul în care Hayssam a ieşit din închisoare, din ţară, adăugând că el ştie şi crede că în versiunea oficială. "Va trebui pentru totdeauna să se lămurească modul cum a ieşit din închisoare, dacă a fost sau nu bolnav, cum a plecat din ţară. Ştiu versiunea oficială, cred în ea, dar nu ar mai trebui să se întâmple astfel de lucruri", a mai spus Vasile Baga.

Potrivit lui Răzvan Mihai Ungureanu, cazul Hayssam este "exemplar" pentru felul în care o parte a clasei politice a devenit complice, alături de oameni de afaceri de acest gen, la devalizarea economiei româneşti. "Cazul lui Hayssam este exemplar pentru felul în care o parte a clasei politice româneşti a devenit complice alături de pseudo afacerişti gen Omar Hayssam, la devalizarea, la părăginirea industriei României. E timpul să facem un inventar al acestor lucruri: a modului cum au fost privatizate anumite societăţi, a felului cum au fost demontate şi vândute bucată cu bucată", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu. El a subliniat că aducerea în ţară a lui Omar Hayssam certifică că justiţia în România funcţionează .

"În primul rând, faptul că s-a întâmplat acest lucru certifică că justiţia în România funcţionează şi nu există faptă împotriva legii care să nu fie pedepsită. Finalul este în conformitate cu decizia justiţiei, acest lucru arată că statul român este puternic şi instituţiile urmăresc şi îşi îndeplinesc atribuţiile", a precizat Mihai Ungureanu. El a spus că a reţinut felicitările aduse de preşedinte Serviciilor. "Acest lucru mă face mândru de eforturile pe care foştii mei colaboratori îl fac în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu", a adăugat Ungureanu.

Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam este un lucru foarte bun pentru medicină, este dovada că doctorii şi-au făcut datoria şi că medicina românească este foarte bună, a declarat, pentru MEDIAFAX, profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. "Este dovada că medicina românească este foarte bună. Dovada că medicii români şi-au făcut meseria profesionist. Eu l-am operat pe Omar Hayssam, intervenţia chirurgicală fiind filmată de cei cărora conducerea Administraţiei Penitenciarelor le-a dat aprobare", a spus Mircea Beuran.

El a adăugat că, în calitate de chirurg, s-a ocupat strict de operaţie, dar îngrijirile i-au fost acordate în Spitalul Penitenciar şi la Institutul Oncologic. "El a fost operat de mine, dar îngrijirile i-au fost date în Spitalul Penitenciar şi la Oncologie. Operaţia s-a realizat în prezenţa celor pe care conducerea penitenciarelor i-a lăsat să filmeze. Faptul că este viu este dovada că medicina românească este foarte bună", a mai spus Beuran.

Sorin Mişcoci, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că era convins că Omar Hayssam va fi adus în ţară, "pentru că preşedintele a promis", precizând că aşteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire şi despre cine l-a ajutat să plece din România.

"Eram convins că o să se întâmple, nu ştiam când, pentru că preşedintele a promis că îl aduce în ţară. Eu am încredere în instituţiile statului, inclusiv în Servicii, ştiam că o să facă tot ce le stă în putinţă ca să îl aducă", a declarat Sorin Mişcoci, care în prezent este cameraman oficial al şefului statului. El a menţionat că aşteaptă să vadă "ce are de spus Omar Hayssam". "Aştept să vedem ce ne spune, de la răpirea noastră la plecarea lui din ţară, poate ne motivează acţiunile lui. «De ce ne-ai răpit, până la urmă? Cine te-a ajutat, până la urmă, să pleci?»", a spus Mişcoci.

Fostul procuror general al României Ilie Botoş, care a părăsit funcţia după plecarea din România a lui Omar Hayssam, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, comentând aducerea în ţară a acestuia, că se bucură că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că se reintră în legalitate. "Mă bucur că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că se reintră în legalitate. Alt comentariu nu am de făcut", a spus Botoş.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ