Cum îi ajută Guvernul pe transportatori

| 01 apr, 2014

Guvernul va adopta, în sedința de miercuri, actul normativ în baza căruia transportatorilor care au licența de transport și prezinta factura legală de alimentare cu motorina le va fi returnată, trimestrial, o parte din acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant. Astfel, transportatorii care opereaza respectând toate prevederile legale vor suporta doar 3 din cei 7 eurocenți ai accizei.

În urma discuțiilor cu Uniunea Națională a Transportatorilor, reprezentanții Guvernului, în frunte cu premierul Victor Ponta, au ajuns la concluzia că există riscul ca unele companii mari să adop o strategie de alimentare cu combustibil în străinătate, mai ales în Ungaria, pentru a evita modificarea de prețuri.

Cea mai mare problemă în acest sens ar putea fi observată în cazul competitivității companiilor față de vecinii noștri. Decizia luată de Guvern, de restituire a 4 eurocenți din acciză, reprezintă un sprijin necesar pentru transportatori și va încuraja totodată alimentarea legală și emiterea de facturi corespunzătoare.

A existat, desigur, un dialog constant uniunile de transportatori rutieri şi Comisia Europeană în această privință, iar toate avantajele și eventualele riscuri au fost puse în balanță. Efectul pozitiv va fi unul dublu, de încurajare a mediului economic prin diminuarea impactului modificării de prețuri și de combatere a evaziunii fiscale făcută de cei care preferă să alimenteze prin alte metode, unori ilegale.

Este important să ținem cont de faptul că toate fondurile strânse în urma creșterii accizei la benzină și motorină cu 7 eurocenți vor merge către construcția de autostrăzi și vor reprezenta un surplus extrem de util, care va grăbi finalizarea proiectelor de infrastructură prioritare.

Practic, vorbim despre fonduri ce vor fi folosite pentru cofinanțarea autostrăzilor realizate cu ajutorul Uniunii Europene, care în general pune 75% sau 85% din valoarea totală a proiectului. Siguranța financiară oferită de resursa accizei va permite accelerarea procesului de modernizare a căilor de transport și va ajuta România să evite clasicul “10 km de autostradă pe an”.

Măsura anunțată de Guvern, de compensare a 4 eurocenți din cei 7 pentru transportatorii rutieri care utilizează autovehicule de peste 7,5 tone, reprezintă totodată implementarea unui sistem european deja aplicat în șase țări. Suma va fi achitată trimestrial și pe baza facturii de achiziționare a carburantului, iar controlul documentelor va fi unul extrem de atent, pentru a fi evitate riscurile de fraudare.

Decizia este, desigur, una care a fost primită cu deschidere de către companiile din domeniu. Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) s-a declarat, de exemplu, deschisă față de idee, subliniind necesitatea unei proceduri de recuperare a procentului din acciză într-un mod eficient, simular cu modelul aplicat în cazul rambursării taxei pe valoare adăugată (TVA).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ