Cum îţi dai seama dacă un OU este proaspăt sau nu. Acest INDICIU nu dă greş niciodată

| 13 oct, 2014

Ouale sunt  alimente foarte des consumate de noi oamenii şi asta pentru că sunt gustoase şi se găsesc în curtea oricărui gospodar sau la orice magazin. Dar pe cât de gustoase sunt pe atât de periculoase pot deveni dacă sunt mâncate când nu mai sunt proaspete.

Iată câteva curiozităţi despre OUĂ:

1. Coaja de oua este formata, in mare parte, din carbonat de calciu, care este ingredientul principal din anumiti antiacizi. In plus, este dotata cu pori care permit eliminarea oxigenului, dioxidului de carbon si a umezelii.

2. Albusul de ou are in componenta o proteina numita albumina ce contine niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), clor, magneziu, potasiu, sodiu si sulf. De fapt, albusul contine circa 57% din proteinele dintr-un ou.

3. Nuantele de alb si de galben ale albusului, respectiv galbenusului de ou variaza in functie de cat de proaspat este acesta. Un albus tulbure indica faptul ca oul este foarte proaspat, unul mai transparent arata deja o anumita vechime, iar albusul cu nuante de roz indica faptul ca oul s-a stricat si ca nu mai trebuie consumat.

4. Petele de sange descoperite uneori in interiorul oului provin de la vase mici de sange, sparte, din galbenus.

5. O gaina produce, in medie, intre 250 si 270 de oua pe an.

6. Un ou se formeaza timp de 24-26 de ore in interiorul gainii. La inceput, un ovul formeaza galbenusul in ovarul acesteia. Atunci cand ovuleaza, foliculul se rupe, iar galbenusul este trimit in oviduct. Pana sa ajunga in uter, galbenusul se imbogateste cu un strat de albumina. Coaja se formeaza in interiorul uterului. La circa 30 de minute dupa ce a fost eliminat oul format, procesul reincepe.

7. In SUA sunt produse in fiecare an circa 75 de miliarde de oua, aproximativ 10% din totalul de oua produse la nivel mondial. Totusi, cel mai mare producator de oua este China, cu 390 de miliarde de oua produse in fiecare an (50% din productia mondiala).

8. Chiar daca si curcile produc oua, acestea nu sunt comercializate. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste pasari au nevoie de mai mult spatiu si, drept urmare, sunt mai putin economice.

9. Culoarea galbenusului de ou este determinata de hrana pe care o primeste gaina. Cu cat sunt mai galbene sau portocalii grauntele pe care aceasta le mananca, cu atat mai colorat va fi si galbenusul de ou.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ