Cum văd băncile economia României în 2015

| 25 mar, 18:18

Relansarea consumului și condițiile macroeconomice favorabile au făcut ca principalele bănci din România să-și îmbunătățească prognozele de creștere economică pentru țara noastră.

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consum, a crescut cu 7% în 2014 faţă de 2013, acesta fiind recordul ultimilor şase ani. Ca urmare, BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Tiriac Bank şi-au îm­bu­nă­tăţit în ultima lună prognozele de creştere economică pentru acest an, avansul estimat fiind cuprins între  2,7 și 3%.

Potrivit economiștilor de la BCR, nivelul foarte scăzut al inflației, îmbunătățirile de pe piața muncii și orientarea guvernului către măsuri sociale vor duce la o creștere a consumului privat. BCR a decis să-și revizuiască estimarea inițială de creștere a consumului în 2015 cu 2,3%  la 3,2%. În ceea ce privește creșterea economică pentru anul 2015, aceasta a fost revizuită de la 2,2% la 2,8%. Și anul 2016 va fi unul bun din perspectiva celor de la BCR, care și-au îmbunătățit prognoza de creștere de la 2,7% la 3%.

Citeşte şi: Guvernul aprobă Codul Fiscal

Nici cei de la UniCredit nu se lasă mai prejos și şi-au revizuit prognoza de  creştere economică pentru 2015 de la 2,5% la 2,7%, cu mențiunea că relansarea consumului și a exporturilor pot produce surprize chiar mai mari. În 2014, exporturile românești au atins o nouă valoare record, de peste 52 miliarde de euro, în creștere cu 5,8% față de 2013.

Economiștii de la Raiffeisen sunt poate cei mai optimiști. De la o estimare de creștere de 2,7% pentru 2015, și-au revizuit cifrele și au ajuns la 3%.

Odată cu adoptarea noului Cod Fiscal, cu siguranță aceste prognoze vor fi revizuite și cum altfel, dacă nu în sus?
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ