Curtea Constituțională l-a forțat pe Marian Sârbu să renunțe la funcția din cadrul ASF

| 21 iul, 2014

Ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a decis că hotărârea Parlamentului privind numirea lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară este neconstituţională, Marian Sârbu a demisionat de la ASF.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de demisia domnului Marian Sârbu din funcţia de Prim-vicepreşedinte şi membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sârbu a notificat Parlamentul României (conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului) în privinţa demisiei începând cu data de 18 iulie 2014. Demisia a fost transmisă şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, prin decizia Preşedintelui ASF din data de 21 iulie 2014, a constatat încetarea mandatului de membru executiv şi Prim-vicepreşedinte al ASF al domnului Marian Sârbu, începând cu data de 18 iulie 2014', se spune în comunicat.

Potrivit ASF, demisia lui Marian Sârbu are în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 389 din 2 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepreşedintelui ASF.

Citeşte şi: De ce a fost respinsă de CC numirea lui Marian Sârbu la ASF


Pe 2 iulie, Curtea Constituţională a României a decis că hotărârea Parlamentului privind numirea lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară este neconstituţională.

Experienţa profesională a lui Marian Sârbu ca ordonator principal de credite nu are relevanţă pentru numirea acestuia ca membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a considerat Curtea Constituţională a României /CCR/.

'Trecând la analiza documentelor depuse la dosar, Curtea reţine că atribuţiile funcţiilor, respectiv demnităţilor deţinute de Marian Sârbu sunt, cu precădere, cele de ordonator principal de credite în înţelesul dispoziţiilor art.20 alin.(2) din Legea 500/2002 privind finanţele publice, potrivit cărora 'Ordonatorii principali de credite sunt miniştrii, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, conducătorii altor autorităţi publice şi conducătorii instituţiilor publice autonome.' Însă experienţa profesională a lui Marian Sârbu ca ordonator principal de credite nu se circumscrie condiţiilor prevăzute de art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG 93/2012, astfel că nu are relevanţă pentru numirea acestuia ca membru în Consiliul ASF', se arată în motivare.

Curtea a precizat că aceste dispoziţii legale impun, însă, o condiţie cu caracter obiectiv, obligatoriu să fie îndeplinită, anume o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani, prin indicarea expresă a domeniilor financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare.

'În aceste condiţii şi văzând din documentele depuse la dosar că Marian Sârbu nu are o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani, Curtea constată că acesta nu întruneşte condiţia prevăzută de art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG 93/2012 pentru numirea în funcţia de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului ASF. Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr.26/2014 este nelegală în ceea ce priveşte această numire', au apreciat judecătorii.

Curtea a constatat că, reglementând condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii Consiliului ASF, art.9 din OUG 93/2012 se referă la experienţa profesională în două texte distincte, după cum urmează: să aibă pregătire profesională şi o experienţă profesională corespunzătoare în domenii în care ASF are competenţe şi, respectiv, să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

Tag-uri: ASF, ccr, marian sarbu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ