Daciana Sârbu: Comercializarea certificatelor de emisii pune în pericol industria grea românească

| 08 iul, 15:41

Industria romaneasca are nevoie de suport financiar european pentru a se proteja de schimbarile de pe piata certificatelor de emisii, sustine Daciana Sarbu.

Schimbarile propuse la nivelul UE pentru comercializarea certificatelor de emisii pot lovi sectoare economice precum industria grea din Romania, de aceea e nevoie de suport financiar la nivel european pentru sectoarele economice din statele membre, afectate de aceste costuri indirecte, a sustinut Daciana Sarbu in plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

„Diferentele dintre economiile noastre, dintre industriile cheie pentru fiecare stat si dintre infrastructuri sunt foarte mari. In Romania, industria grea joaca un rol important, ceea ce inseamna ca tara noastra este mai expusa la impactul unui pret mai ridicat al carbonului. Si e foarte costisitor sa protejam industria prin ajutoare de stat, cum fac alte tari”, a sustinut aceasta intr-o dezbatere desfasurata marti in forul european.

“Cred ca trebuie sa evaluam varianta de a oferi compensatie sau suport financiar la nivel european pentru industriile afectate de costurile indirecte ale schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii. Fac un apel catre Comisie sa ia in considerare aceasta propunere ca parte a viitoarei revizuiri a mecanismului ETS”, a spus eurodeputata, care a atras atentia ca e nevoie de un acord care sa fie “corect pentru toate statele membre”.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii a fost creata ca instrument de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, dar s-a constatat ca ea nu functioneaza eficient, motiv pentru care institutiile europene discuta reformarea ei. Pe 7 iulie la Strasbourg, eurodeputatii au dezbatut propuneri de imbunatatire a mecanismului certificatelor de emisii, cautand solutii pentru cresterea investitiilor in tehnologii ecologice. In acest moment certificatele au un pret redus, cererea scazand in conditiile crizei economice. Surplusul descurajeaza companiile de la investitiile “verzi”, motiv pentru care schema nu functioneaza eficient.

De aceea, institutiile europene vor sa creeze o “rezerva pentru stabilitatea pietei”, care ar insemna ca, atunci cand exista surplus de certificate, acestea sa poata fi scoase de pe piata si plasate intr-un fond de rezerva pentru a evita dezechilibrarea pietei. Acest fond de rezerva ar urma sa fie creat in 2019.

Guvernul Romaniei s-a opus acestui acord in cadrul Consiliului, in primul rand din cauza momentului ales, 2019 fiind considerat prea rapid pentru ca noul mecanism sa fie functional. Industriile afectate doresc formule de sprijin din partea UE pentru adaptarea la aceste schimbari.

Tag-uri: daciana sârbu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 iul, 12:05
Palada Prunculet
am scapat de academiciana Elena Ceausescu si am dat peste a doua sotie a lui Ponta...am scapat de o chimista inchipuita si am dat peste o persoana policalificata,priceputa la toate,care nu a lucrat o zi in viata reala
din lac in put

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ