Daciana Sârbu: Nu toţi bolnavii din UE au acces la cele mai bune tratamente. UE trebuie să elimine inegalităţile

| 01 iun, 19:03

Cancerul nu mai e o condamnare la moarte in statele cu sisteme sanitare dezvoltate, dar in alte tari bolnavii nu au acelasi acces facil la ingrijire si tratamente medicale de calitate, atrage atentia eurodeputata Daciana Sarbu, care a lansat un apel catre UE, de lupta impotriva acestor inegalitati care inca persista.

Mesajul a fost prilejuit de lansarea, la Parlamentul European, a unei expozitii cu picturi ale unei supravietuitoare a cancerului, Shirley Bianca.

Speranta, incredere si, mai ales, curaj. Acesta a fost mesajul expozitiei pe care am organizat-o la Parlamentul European, impreuna cu ECPC (asociatia europeana a bolnavilor de cancer). Tablourile expuse ii apartin lui Shirley Bianca si reflecta experienta luptei ei, in doua randuri, impotriva cancerului. Imaginile sunt aspre, intense, provocatoare; nici nu ar putea fi altfel: vorbesc despre un razboi violent cu o boala teribila. Dar vorbesc si despre puterea de a castiga acest razboi”, a scris Daciana Sarbu pe blogul personal dupa eveniment.

Deputata PSD, care este si vicepresedinta a Comisiei de Sanatate din Parlamentul European, a folosit ocazia pentru a atrage atentia institutiilor europene ca bolnavii din tari ca Romania nu au aceleasi sanse precum pacientii din alte tari mai dezvoltate sa invinga aceasta boala:

Cancerul nu mai e, in zilele noastre, o condamnare la moarte, in conditii de diagnostic timpuriu, tratamente inovative, terapii moderne. Cel putin asa spune experienta statelor cu sisteme de sanatate dezvoltate - un element pe care, de altfel, am tinut sa-l subliniez la vernisaj: inegalitatile in accesul la tratament si ingrijire sunt unul dintre obstacolele inca uriase cu care avem obligatia sa ne luptam prioritar in UE.”

Si preventia, cu accent pe stilul de viata sanatos care poate salva vieti, este o prioritate, in viziunea acesteia, dar evenimentul de marti a fost dedicat in primul rand celor care au invins cancerul si care se confrunta, la randul lor, cu dificultati: “Si supravietuitorii au nevoie de suport pentru reintegrarea pe piata muncii, in mod special. Masurile destinate lor trebuie sa intre in atentia institutiilor europene, pentru a le oferi sansa regasirii normalitatii”, a adaugat eurodeputata.

La vernisajul expozitiei au participat autoarea lucrarilor, Shirley Bianca, precum si comisarul european Corina Cretu, alaturi de numerosi europarlamentari romani si straini.

Duminica, 5 iunie, supravietuitorii cancerului si sustinatorii lor se vor aduna, in toata lumea, pentru a transmite un semnal cu privire la provocarile cu care se confrunta. In Europa sunt 8,5 milioane de supravietuitori ai cancerului, iar in lume numarul lor ajunge la 32 de milioane.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ