Dan Nica află dacă își păstrează sau nu imunitatea: Parlamentul European, fără competențe în acest caz

| 16 apr, 09:52

Europarlamentarul Dan Nica află joi dacă îşi păstrează sau nu imunitatea. Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European discută cererea procurorilor anticorupţie de urmărire penală a politicianului.

El este unul dintre cei nouă foşti miniştri în cazul cărora DNA a cerut aviz în celebrul dosar Microsoft.

Între timp, comisia juridică a Camerei Deputaților din România a stabilit că Parlamentul European nu are niciun fel de competență în ceea ce privește ridicarea imunității fostului ministru Dan Nica.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat în plen că a primit de la autorităţile române cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului Dan Nica şi că a trimis-o la Comisia pentru Afaceri Juridice.

Potrivit procedurilor, membrii acestei Comisii au numit un raportor, în cazul lui Dan Nica, pe António Marinho e Pinto.

Acesta trebuie să fie din alt grup politic şi să aibă o altă naţionalitate decât europarlamentarul pentru care se cere ridicarea imunităţii.

Totodată, conform articolul 9 care priveşte privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene, dacă presupusele infracţiuni au avut loc pe teritoriul unei ţări din Uniune, se aplică legea acelei ţări.

Europarlamentarul vizat se poate prezenta în faţa respectivei Comisii pentru a-şi susţine punctul de vedere. Însă procedura de ridicare a imunităţii are loc cu uşile închise.

După ce raportul va trece de Comisia pentru Afaceri Juridice, acesta va ajunge în plen, "unde va fi votat fără a putea fi prezentate amendamente".

Citeşte şi: Dan Nica, lăsat la mâna preşedintelui României sau a Parlamentului României

Între timp, comisia juridică a Camerei Deputaților din România a stabilit că Parlamentul European nu are niciun fel de competență în ceea ce privește ridicarea imunității fostului ministru Dan Nica.

Secretarul Camerei, Niculae Mircovici, a declarat că Dan Nica este actual europarlamentar, astfel că această competență aparține președintelui României sau Parlamentului.

Mircovici a adăugat că instituţia europeană a solicitat un punct de vedere cu privire la situația europarlamentarului Dan Nica din cauza faptului că nu există o astfel de reglementare la nivelul Parlamentului European, iar astfel de proceduri există la nivel național.

În septembrie 2014, procurorii anticorupţie au cerut aviz de la președinte, Senat, Camera Deputaților și Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foști miniștri, printre care și Dan Nica.

Acesta este acuzat că, în perioada în care a fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, ar fi săvârșit infracțiuni de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în cazul licențelor Microsoft pentru școli.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ