Dan Nica: proiectul e-România va fi pus în funcţiune la începutul lunii noiembrie

| 30 oct, 2013

Proiectul e-România va fi pus în funcţiune la începutul lunii noiembrie, după o serie de teste de securitate, în timp ce Agenda Digitală a României sperăm să o putem promova prin Hotărâre de Guvern spre finele lunii viitoare, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

"În ultimul an, trebuia să adoptăm 15 legi, printre care Legea Comerţului Electronic, Legea Semnăturii Digitale, Legea privind datele cu caracter personal, Legea privind interoperabilitatea, Legea privind achiziţiile electronice. Această evoluţie a pieţei nu se poate realiza dacă nu înţelegem câteva elemente de bază: suntem cu toţii parte a pieţei europene, evoluţia trebuie să fie una prin care această piaţă să se comporte ca un tot unitar. Proiectul e-România va fi, în sfârşit, gata şi pus în funcţiune, după teste de securitate, la începutul lunii noiembrie", a afirmat ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, Agenda Digitală a României ar putea fi promovată prin HG la sfârşitul lunii noiembrie, după răspunsul primit din partea Comisiei Europene.

"Agenda Digitală a României pe care, cu sprijinul doamnei vicepreşedinte /Neelie Kroes, n.r./, vom avea feedback-ul de la Comisie, o putem promova prin Hotărâre de Guvern la sfârşitul lunii noiembrie. Procesul de consultare se încheie săptămâna viitoare, după care trimitem documentul la DG Connect pentru ultima fază de apreciere. Rezistenţa administraţiei nu poate fi înfrântă decât prin adoptarea unor măsuri. Toate aceste proiecte necesită o coordonare şi o alocare financiară adecvată. Nu am nicio emoţie pentru că, în viitorul exerciţiu financiar, va exista o singură entitate în Ministerul pentru Societatea Informaţională care se va ocupa de Agenda Digitală. Priorităţile le stabilim pe baza Agendei Digitale", a spus ministrul pentru Societatea Informaţională.

e-Romania este un program al Guvernului României a cărui realizare presupune informatizarea şi interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice. Scopul programului va fi de simplificare a procedurilor administrative şi scădere a birocraţiei, reducerea costurilor administraţiei publice şi eficientizarea actului de guvernare.

Proiectul face parte din Strategia Naţională România Digitala - e-Strategie pentru o Societate Informaţională, care cuprinde 14 secţiuni, printre care Strategia Naţională pentru Broadband, Strategia Naţională de trecere la Televiziunea Digitală, Administraţia Publică Minimală sau Strategia Naţională pentru Serviciul Universal.

Pentru persoanele fizice vor fi disponibile 20 de servicii online în cadrul domeniilor portalului e-România, respectiv: e-Sănătate, e-Mediu, e-Transport, e-Agricultură, e-Justiţie, e-Educaţie, e-Cultură, e-Biserică, e-Turism, e-Asociativ, e-Sport şi e-Participare.

Programul conţine proiectele e-Romania 1, care urmăreşte simplificarea interacţiunii mediului de afaceri şi a cetăţenilor cu instituţiile statului, şi e-Romania 2, un portal cu informaţii despre localităţile ţării.

Pentru proiectul e-Romania 2, licitaţia din noiembrie 2009 a fost câştigată de firma Omnilogic, contractul având o valoare de aproape 12 milioane de euro, în timp ce pe proiectul e-Romania 1, licitaţia a fost adjudecată tot în noiembrie 2009, de către un grup de companii de IT din România. Contractul are o valoare de peste 10 milioane de euro.

Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, alături de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, şi Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, au participat, miercuri, la deschiderea primului târg de inovaţie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităţilor Future Communities - Open Innovation Fair 2013, organizat în cadrul Bibliotecii Naţionale a României în perioada 30 octombrie - 1 noiembrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ