Dan Şova: Cred că la finele lui 2015 vom putea circula de la Nădlac la Sibiu pe autostradă continuă

| 14 mai, 2013

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, crede că, la sfârşitul anului 2015, se va putea circula pe autostradă continuă de la Nădlac la Sibiu.

"Eu cred că, la sfârşitul anului 2015, vom putea circula de la Nădlac la Sibiu pe autostradă continuă. Asta înseamnă să construim cele cinci tronsoane care sunt acum - Nădlac-Arad lotul 1, care se află în proceduri, şi cele patru care au fost distribuite, adică Timişoara - Lugoj şi Lugoj - Deva loturile 2, 3 , 4 care au fost atribuite acum să fie construite în această perioadă.  Asta înseamnă să aibă construcţie masivă 2014 - 2015, pentru ca la finele lui 2015 să putem circula pe autostradă continuă de la Nădlac la Sibiu', a explicat Şova, luni seară, într-o emisiune televizată.

El a precizat că cele patru tronsoane de pe Coridorul IV au fost atribuite, Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice din Ministerul Finanţelor Publice semnând în cursul zilei de luni procesele verbale.

 

Pe alocarea financiară 2014 - 2020 se va construi autostradă în Moldova

El a mai dat asigurări, luni seară, că pe alocarea financiară 2014 - 2020 se va construi o autostradă în Moldova, însă nu a putut să spună exact care va fi aceasta.

Întrebat când va avea Moldova o autostradă, el a răspuns că pe alocarea financiară 2014 - 2020 se va construi una.

"De la Botoşani la Galaţi nu cred că vom avea o autostradă în exerciţiul financiar următor, dar se va construi una în Moldova. Pe alocarea financiară 2014 - 2020 în mod evident se va construi autostradă în Moldova. Dacă se va construi pe Coridorul IX, adică Ploieşti - Iaşi, dacă se va construi pe Iaşi - Bacău - Braşov, îmi este greu să vă spun. Asta este o chestiune de decizie a Guvernului'', a afirmat Şova.

Ministrul delegat a ţinut să precizeze că tronsonul de autostradă Craiova - Piteşti este unul strategic necesar industriei grele din România şi a celei de automobile, care va ajuta ca produsele acestora să ajungă în Portul Constanţa.

 

Exploatarea de la Roşia Montană va respecta toate condiţiile europene de mediu

Dan Şova, a dat asigurări, luni seară, referindu-se la exploatarea de la Roşia Montană şi la gazele de şist, că nicio decizie economică nu va fi luată fără respectarea condiţiilor de mediu.

''Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite şi specialiştii spun acest lucru, da, atunci cred că ar trebui să fie pusă în discuţie decizia economică de realizare a proiectului. Şi acelaşi raţionament îl am şi pentru gazele de şist'', a subliniat ministrul delegat.
Şova a adăugat că încă nu a avut discuţii cu reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation, pentru că deocamdată nu are atribuţii în aceste proiect, iar Hotărârea de Guvern nu a ajuns la el. 
Ministrul a explicat că îşi va asuma negocierile în cazul Roşia Montană în anumite condiţii. În primul rând, va trebui să aibă un mandat din partea Guvernului, iar în al doilea rând acest proiect trebuie trecut prin Parlament.

Potrivit acestuia, condiţiile de mediu se referă la puritatea apei, la modul de exploatare a aurului şi la recuperarea ecologică a zonei după exploatare.

''Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite şi specialiştii spun acest lucru, da, atunci cred că ar trebui să fie pusă în discuţie decizia economică de realizare a proiectului. Şi acelaşi raţionament îl am şi pentru gazele de şist'', a subliniat ministrul delegat.

 

După ce vom rezilia contractul cu Bechtel, voi cere premierului să stabilească vinovatul

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, a precizat că după rezilierea contractului cu Bechtel va solicita Corpului de Control al primului ministru să verifice acest contract şi să se stabilească cine este vinovat pentru faptul că statul român a plătit companiei 1,4 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostradă.

'După ce vom termina şi va fi public rezultatul, pentru că se va aproba printr-un Memorandum, printr-o Hotărâre de Guvern rezilierea, deci nu va fi o chestiune făcută după perdea, după aceea voi solicita Corpului de Control al premierului să verifice acest contract şi să stabilim cine este de vină pentru faptul că s-au plătit 1,4 miliarde de euro şi avem 52 de kilometri de autostradă. Eu, personal, nu cred că este toată lumea nevinovată'', a afirmat Şova.

A mai precizat că nu el este cel care trebuie să sesizeze organele de urmărire penală, ci Corpul de Control al premierului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ