Premierul Ponta anunţa o investiţie de miliarde de euro

| 10 mai, 2013

Prim-ministrul Victor Ponta  a vizitat, săptămâna trecută, platfoma Petrom din Marea Neagră. În acest context premierul a declarat că România ar putea fi independentă din punct de vedere energetic în următorii zece ani.

Premierul a declarat că Petrom va investi în următorii ani aproximativ 300 de milioane de euro în platforma marină. Investiţia va aduce noi locuri de muncă, bani la buget şi dezvoltarea sectorului energetic. "Să nu uităm că avem o tradiţie în zona hidrocarburilor şi trebuie să fim mândri de asta. Exploatăm hidrocarburi de peste 150 de ani. Din Marea Neagră, România exploatează petrol şi gaze de peste 38 de ani. Avem şcoală, tradiţie şi specialişti de renume internaţional", a spus Ponta într-un interviu  pentru  DCnews.ro despre strategia naţională în energie şi mediu.

Premierul Victor Ponta a mai precizat că privatizarea Petrom a fost o decizie corectă şi aprobată prin vot majoritar de Parlamentul României, iar efectele sunt unele pozitive. Astfel că, în prezent Petrom este cel mai important contribuitor la bugetul de stat.

Grupul Petrom, din care face parte Petrom SA, a raportat, la începutul anului, un profit record de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro) şi vânzări de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

Rezultatele investiţiilor de la Roşia Montană, din Marea Neagră sau gazele de şist se vor vedea în scurt timp dacă etapele vor fi parcurse rapid, iar primul pas este crearea locurilor de muncă. Pentru fiecare proiect în parte vor fi respectate cele mai înalte standarde de mediu disponibile în Uniunea Europeană.

Scopul acestor strategii naţionale, şi dezvoltarea proiectelor menţionate,  este reducerea preţului la energie deoarece România este într-o situaţie privilegiată, pentru că poate exploata foarte multe tipuri de resurse energetice în acelaşi timp. "Trebuie să creştem independenţa noastră energetică, şi eliminarea corupţiei şi a mafiei din zona energiei, precum şi demararea unor proiecte care creează locuri de muncă şi pot scădea preţul la energie. Preţurile vor continua să crească, iar România va rămâne doar producător de materii prime, şi nu de valoare adăugată".

Un alt proiect care va spori investiţiile în energii regenerabile şi va permite accesarea banilor europeni este linia de transport pe sub Marea Neagră, pentru care Turcia a semnat un consorţiu francez pentru o centrală nucleară proprie. Acest cablu oferă posibilităţi multiple şi pentru Transelectrica, dar chiar şi pentru investitorii în energie eoliană din zona Dobrogei.

În ceea ce priveşte locurile de muncă la complexul Tarniţa, premierul Victor Ponta a adăugat că "Este vorba de o investiţie de miliarde de euro, pentru care căutam un investitor. De curând, în România au fost reprezentanţii unei mari companii chineze. Este dificil ca acest proiect să fie susţinut doar de Guvern. Energia rămâne o şansă pentru România, şi sunt convins că vom şti să o valorificăm."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ