Remus Borza: Hidroelectrica nu trebuie unită cu alte companii, este pe profit

| 13 mai, 2013

La aproape un an de când a băgat Hidroelectrica în insolvenţă, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, a declarat că nu este de acord cu divizarea acesteia, astfel încât să funcţioneze pe un mix de resurse energetice.

Remus Borza a declarat că Hidroelectrica vinde pe piaţa concurenţială, este pe profit şi că nu mai există contracte bilaterale, astfel că  societatea vinde în România cu 200 lei un MWh, preţ sub limita pieţei din Europa.

Administratorul judiciar a dat exemplul termocentralelor din Ungaria care au costuri de 30 de euro/MWh, aproape cat cele de la Hidroelectrica. În schimb, Oltenia și Hunedoara au costuri de circa 50 euro/Mwh, respectiv 60 euro/MWh. Aceasta în condițiile în care prețurile de vânzare a energiei pe piața liberă au scăzut foarte mult în ultima perioadă, la o medie de sub 40 euro/MWh. Remus Borza a mai precizat că hidroelectrica vinde în România cu 200 lei pe MWh.

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, vrea să împartă Hidroelectrica în 2-3 companii, pentru a fuziona ulterior cu termocentralele, fapt ce l-a determinat pe Remus Borza să afirme că: „Trebuie continuate proiectele deja începute în domeniul energiei, domnul Niţă trebuie să înţeleagă că este necesar să ieşim din această paradigmă a preţului asistat. Hidroelectrica nu trebuie spartă şi unită cu alte termocentrale, este o prostie. Nu poţi să listezi compania acum când este pe profit”.

În acest moment sunt 13 sucursale Hidroelectrica, dintre care 5 nu au nicio raţiune economică, a mai spus Borza. Printre acestea din urmă se numără cea de la Târgu Jiu, pentru care s-a propus desfiinţarea şi comasarea cu Porţile de Fier, Caransebeş, Oradea. Administratorul judiciar a mai precizat că cea mai scumpă sucursală este cea de la Haţeg,  care produce energie cu 408 lei pe MWh, pentru că cele două agregate care ajutau la menţinerea unui preţ scăzut au fost scoase.

Remus Borza a mai declarat într-un interviu pentru ZF.ro că proiectele Cernavodă 3 şi 4 şi Tarniţa nu mai sunt relizabile, şi este necasar ca investiţiile să fie îndreptate către proiectul Petrom de la Brazi, deoarece este unul fezabil şi cu mult potenţial.

Acesta se declară optimist în ceea ce priveşte viitorul companiei Hidroelectrica, estimând o vânzare de energie în proporţie de 90% în această vară, din cauza secetei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ