Vizita în China a lui Constantin Niţă poate aduce României 4 miliarde de euro în energie

| 15 mai, 2013

Încercarea de a obţine bani de la chinezi are ca scop resuscitarea a două proiecte esenţiale pentru România, lăsate în paragină de ani de zile.

Ministrul Energiei, Constatin Niţă, se duce în China în încercarea de a atrage o investiţie chineză de circa 4,5 miliarde de euro pentru construcţia la pachet a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, proiecte considerate prioritare pentru România, dar care trenează de mai mulţi ani, informează ECONOMICA.net.

Vizita se desfăşoară în perioada 12-19 mai, alături de ministru fiind reprezentanţi ai marilor companii din energie din România, Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia. Aceştia se vor întâlni cu oficiali de stat şi cu directori din mari grupuri chineze.

„Consilierul ministrului Niţă Ioan Mihăilă a venit pe la noi, la Transelectrica şi ne-a spus că scopul principal al vizitei în China este atragerea unei investiţii chineze în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi în hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Ideea este să se propună o investiţie la pachet. Rămâne de văzut care va fi rezultatul concret al deplasării”, a spus Octavian Lohan, director general adjunct la Transelectrica şi şeful Dispeceratului Energetic Naţional.

O altă temă de discuţie ar putea fi cea a investiţiei de 1 miliard de euro de la Rovinari în construcţia unui grup termo nou.

Reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă reprezintă un proiect vechi de şapte ani care nu a avansat deloc. Varianta unui consorţiu cu parteneri străini în care statul să fie majoritar a căzut, ulterior au mai existat zvonuri că diverse companii, cu precădere asiatice, ar fi interesate de proiect însă nimic nu s-a concretizat. La fel, Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect vechi, a fost pus în discuţie prima dată în perioada comunistă, şi este esenţial pentru funcţionarea echilibrată a Sistemului Energetic Naţional, mai ales dacă se construiesc cele două noi reactoare de la Cernavodă. Cele două proiecte sunt complementare.

În China, ministrul român va avea întâlniri cu Zhong Shan, ministru adjunct, ministrul Comerţului din RP Chineză, Wu Xinxing, administrator general al Administraţiei Naţionale pentru Energie din RP Chineză, Song Dongshen, preşedinte China Sinohydro, Yang YIsheng, vicepreşedinte China Gezhouba Group (CGGC), Sun Qingsong, preşedinte, China Huadian Engineering Co, Zhu Hongjie, vicepreşedinte China Eximbank, Zhao Ruolin, preşedinte China National Electric Engineering Co., Gao Ligang, vicepreşedinte, China Guangdong Nuclear Power Group, scrie Agerpres.

Ministrul delegat pentru Energie va susţine alocuţiuni la Forumul de afaceri Româno - Chinez şi la Congresul Internaţional pentru Energie Nucleară.

Din delegaţia română fac parte reprezentanţi ai Complexului Energetic Oltenia, ai Complexului Energetic Hunedoara, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Hidroelectrica şi Energonuclear.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ