Dan Voiculescu vrea mentinerea USL. Se aude, Crin?

| 28 mai, 2013

Este foarte posibil ca în perioada următoare să observăm o schimbare de atitudine din partea realizatorilor de emisiuni de la Antena 3 și din partea jurnaliștilor ce aparțin trustului Intact cu privire la Guvernul USL.

În interviul pe care l-a oferit recent, Dan Voiculescu, liderul neoficial al Partidului Conservator și al trustului Intact, a dat indicații clare către conducerea partidului și către jurnaliștii Antena 3 să-și ofere cooperarea completă Uniunii Social Liberale și să susțină activitatea Guvernului. Această nouă direcție are ca scop transformarea PC dintr-un element minor al Alianței de Centru Dreapta într-un important factor de influență în interiorul USL, prin medierea relației dintre PSD și PNL.

Este foarte posibil ca în perioada următoare să observăm o schimbare de atitudine din partea realizatorilor de emisiuni de la Antena 3 și din partea jurnaliștilor ce aparțin trustului Intact cu privire la Guvernul USL. Deși în ultima vreme au avut loc foarte multe atacuri la adresa premierului și a miniștrilor, mai ales a celor din partea PSD, mesajul pe care-l transmite Dan Voiculescu este că relațiile din interiorul USL trebuie să fie amiabile și conflictele trebuie să fie rezolvate.

Președintele fondator al PC pare să dorească definirea unui nou rol al partidului pe care-l patronează, acela de mediator între PSD și PNL în contextul colaborării de la Guvernare. Astfel, Partidul Conservator ar putea avea pe viitor mai multă greutate în interiorul USL, mai ales în privința deciziilor care sunt controversate și care pot genera fricțiuni între liberali și social-democrați.

Opiniile pe care Dan Voiculescu și le-a exprimat în recentul interviu conțin multe nuanțe și arată atât direcția în care acesta dorește să ducă Partidul Conservator, cât și calea pe care ar vrea să o urmeze, sub coordonarea sa, Uniunea Social Liberală.

Referindu-se la posibilitatea realizării unui nou protocol al USL, acesta consideră că o variantă ar fi modificarea structurii Uniunii, astfel încât aceasta să fie formată direct din partidele componente. Aceasta este una dintre ideile cheie transmise de Dan Voiculescu – principiul parității să trebui să fie practic desființat, nemaiavând utilitate în actualul context politic.

Adevărul este că Alianța de Centru Dreapta și cea de Centru Stânga și-au îndeplinit deja scopurile propuse în campaniile pentru alegerile locale și parlamentare. Împărțirea colegiilor de senatori și deputați între cele două alianțe a respectat echilibrul stabilit de la început prin protocolul USL, dar din momentul în care s-au format grupurile parlamentare ce au la bază partidele politice și nu alianțele, aceste formațiuni și relații nu mai au sens. Ceea ce contează în acest moment este păstrarea supermajorității USL și promovarea intereselor individuale ale partidelor componente.

În primul rând, declarațiile recente ale liderilor din Alianța de Centru Stânga arată că este posibil ca UNPR să fie integrat în structurile PSD, astfel ajungându-se la o formulă similară cu cea dinainte ca unii lideri social-democrați să plece din partid, alăturându-se guvernării PDL prin UNPR.

În al doilea rând, alianța dintre PNL și PC este una conjuncturală, care a facilitat buna funcționare a principiului parității în USL. Fără această colaborare, PSD ar fi avut o greutate prea mare în interiorul USL și ar fi reprezentat o instabilitate chiar de la început. Este posibil ca sprijinul pe care Dan Voiculescu i l-a oferit lui Crin Antonescu să fie unul de lungă durată, până la alegerile prezidențiale, dar nu trebuie ignorat nici faptul că PC este un partid-balama, care poate trece dintr-o alianță cu PSD (Alianța PSD+PUR din 2004, Alianța PSD+PC din 2008) la o alianță cu PNL, precum cea de Centru Dreapta.

Dorința lui Dan Voiculescu ar putea fi de a obține libertatea Partidului Conservator și capacitatea de a forma noi alianțe, în funcție de necesitățile de moment. Protocolul USL conține, în cea mai mare parte, normele de funcționare specifice unei perioade de campanie electorală. Aproape două treimi din documentul actual reprezintă clauze depășite, care stăteau la baza strategiei de câștigare a alegerilor. Acel moment s-a consumat în 2012, iar acum USL funcționează ca o alianță guvernamentală, având ca responsabilitate buna gestiune a domeniilor ministeriale.

Pe de-o parte, în protocolul USL nu există precizări clare despre care ar trebui să fie relațiile între diferitele structuri ministeriale și cum ar trebui să decurgă colaborarea între instituțiile controlate de PSD și cele ale PNL. Pe de altă parte, tensiunile care există în acest moment în USL sunt mai mult în plan local, existând o forță nevăzută care împinge liderii Uniunii către posibile conflicte.

Modificarea documentului și renegocierea poziției fiecărui partid poate fi exact schimbarea de care USL are nevoie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ