Daniel Constantin: Suprafeţele cultivate ecologic au crescut cu 37% din 2010 şi până în prezent. Dar ponderea rămâne mică

| 29 oct, 11:52

Suprafeţele cultivate în sistem ecologic din 2010 şi până în prezent au crescut cu 37%, dar ponderea rămâne mică, de 2,1%, dacă este raportată la totalul suprafeţelor agricole, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

"Acest sector este în faza incipientă de dezvoltare, dacă mă uit la suprafaţa pe care o avem. Doar 2,1% din suprafaţa agricolă a României este în sistemul de agricultură ecologică. Sigur că cifra de 290.000 de hectare este impresionată şi este bună, dar ca procent cred că avem un spaţiu foarte mare pentru a ne dezvolta. Potenţialul acesta a fost văzut şi de oamenii de afaceri care vin şi investesc fonduri proprii, dar în egală măsură caută şi oportunităţi de finanţare, şi nu mă refer la mediul bancar, ci la fondurile europene nerambursabile pe care le avem la dispoziţie", a spus Constantin. 

Conform acestuia, suprafeţele cultivate în sistem ecologic din 2010 şi până în prezent au crescut cu 37%. Numărul de operatori în agricultura ecologică a crescut, de la 1.000 de operatori la 25.000, iar acum pare că s-au stabilizat undeva la 13.000-14.000 de operatori. 

Potrivit ministrului Agriculturii, pe zona de zootehnie, din 2010 şi până în prezent, creşterea efectivelor care sunt în acest sistem a fost de 60%. În prezent, în sectorul de bovine sunt 34.000 de animale crescute în sistem bio. Acest sector implică şi păşunile şi hrana aferentă. De asemenea, există 121.000 de ovine şi caprine şi 58.000 de păsări crescute în acest sistem. În apicultură există 81.000 de familii de albine în sistem ecologic. Potrivit ministrului Agriculturii, 10% din vinurile produse în România sunt realizate în sistem ecologic. 

'Piaţa pentru produse bio, pentru agricultură ecologică, s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp. Aici nu mă refer numai la exporturi. Ştim foarte bine că acest concept s-a dezvoltat în România pentru că la început toate produsele pe care le fabricam în această modalitate ecologică se exportau. Astăzi, pe lângă piaţa externă, care este într-o creştere extraordinară, sunt fericit să văd că şi pe piaţa românească produsele au o căutare foarte mare şi oamenii se orientează din ce în ce mai mult către astfel de produse, mai ales din perspectiva sănătăţii umane", a mai spus Daniel Constantin. 

Camera de Comerţ Italiană pentru România, în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, organizează joi, la Indagra, o conferinţă dedicată agriculturii bio.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ