De ce a fost direct sub tăcere prezentarea intermediară a Raportului pe MCV

| 21 iul, 2013

Săptămâna care a tecut a marcat o premieră pentru România. Pentru prima dată de la implementarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, raportul Comisiei Europene a fost pozitiv pe toată linia.

Astfel, în cadrul evaluării intermediare realizată o dată la șase luni, Comisia a evidențiat faptul că România a înregistrat progrese la toate capitolele monitorizate (stat de drept, reforma sistemului judiciar, responsabilizarea sistemului judiciar, eficienţa procesului judiciar şi combaterea corupţiei). De asemenea, de remarcat este și faptul că, în cadrul discuțiilor, România a fost încurajată să continue în acelaşi ritm şi direcţie pentru a consolida rezultatele obţinute şi a avea un raport pozitiv la sfârşitul anului.

Poziția Comisiei a venit ca un trăznet pentru opoziția PDL-istă. În perspectiva acestei evaluări intermediare, democrat-liberalii s-au întrecut în a face previziuni negative, anticipând faptul că Bruxelles-ul va înregistra critic o serie de elemente, de la procesul de modificare a Constituției și până la recenta condamnare pronunțată de ÎCCJ împotriva lui Relu Fenechiu.

Legat de acest subiect, PDL s-a grăbit chiar, prin vocea lui Vasile Blaga, să ceară organizarea unei sesiuni parlamentare speciale. Efectul negativ asupra MCV al cazului Fenechiu a fost anticipat și de Monica Macovei, interesată probabil să apară că sprijină poziția conducerii centrale pentru a putea spera că va obține o poziție eligibilă pe listele partidului pentru europarlamentare. „Cred că MCV este afectat de însuşi faptul că domnul Fenechiu a fost ţinut în Guvern atâtea luni de zile deşi era judecat pentru fapte de corupţie. Spun asta pentru că în ultimul raport al CE se precizează ca în Guvernul României să nu fie păstraţi oamenii suspectaţi pentru fapte de corupţie”, a afirmat Monica Macovei. Nici persoana nominalizată să îl înlocuiască pe Fenechiu, Ovidiu Silaghi, nu a fost mai pe placul democrat-liberalilor. Astfel, Elena Udrea, considera nominalizarea acestuia drept o dovadă de „inconştienţă politică”, anticipând cu numai o zi înainte de prezentarea raportului intermediar, că România are șanse nule să obțină o evaluare pozitivă.

Iată însă că previziunile tuturor acestor „mari specialiști” au fost contrazise de Comisia Europeană. Bruxelles-ul a apreciat eforturile premierului de a asigura funcționarea normală a două din instituțiile fundamentale ale sistemului judiciar – DNA și PICCJ – și nu a văzut niciun fel de încălcări ale independenței justiției din partea cabinetului, nici măcar în mult discutatul caz Bolintineanu. De asemenea, unul dintre aspectele pozitive evidențiate de raport este legat de procesul de modificare a Constituției, unde a fost apreciată disponibilitatea față de colaborarea cu Comisia de la Veneția pentru calibrarea proiectului. Nicăieri însă nu s-a făcut vorbire despre faptul că proiectul are aduce în vreun fel atingere la adresa democrației sau a statului de drept, așa cum au susținut președintele Traian Băsescu și PDL.

Și, ca urmare, asistăm la o nouă premieră pentru România. În contextul în care raportul intermediar al Comisiei delegitimează întreaga propagandă antinațională pe care aceștia au dus-o în interiorul și în exteriorul țării, afirmând că România este o democrație funcțională, în care independența justiției și statul de drept sunt pe deplin respectate, PDL și Traian Băsescu au fost obligați la tăcere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ