De ce a simțit Iohannis nevoia să mulțumească în special administrației SUA

| 24 noi, 2014

După ce mai multe cancelarii occidentale l-au felicitat pe Klaus Iohannis pentru victoria obținută la alegerile prezidențiale, reacția celui mai important aliat al României s-a lăsat mai mult așteptată, generând o serie de speculații din partea mass-media.

În cele din urmă, după confirmarea rezultatelor de către Biroul Electoral Central, joi, Ambasada SUA în România a emis un comunicat prin care îi felicită pe „români, care au mers la vot în număr mare, atât în ţară, cât şi în străinătate, într-o demonstraţie exemplară de participare civică” și pe președintele proaspăt ales.

Pe lângă mesajele de felicitare, comunicatul reprezentanței diplomatice americane  cuprinde și o reiterare a parteneriatului dintre țara noastră și SUA, ceea ce nu reprezintă decât un semnal de reasigurare că SUA nu își doresc schimbarea relației bilaterale existente. „România este un partener strategic important al Statelor Unite şi ne bucurăm să continuăm cooperarea strânsă cu România şi noul său preşedinte. Relaţiile dintre ţările noastre vor rămâne puternice, întemeiate fiind pe valorile şi obiectivele noastre comune”, se arată în documentul emis de Ambasada SUA la București.

Ținând să mulțumească pentru mesajul venit din partea reprezentanței diplomatice a SUA la București, Klaus Iohannis a transmis pe pagina sa de Facebook că va continua parteneriatul cu administrația de la Washington. „ Mulţumesc Guvernului SUA pentru felicitări şi pentru mesajul de solidaritate, încredere şi speranţă în continuitatea bunelor relaţii dintre România şi SUA. Reiterez încrederea mea în importanţa parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, un element fundamental al politicii noastre externe”, a afirmat președintele ales al României.

În ciuda mesajului de curtoazie, reacția târzie și reținută a SUA cu privire la alegerea lui Klaus Iohannis este o demonstrație a scepticismului pe care îl are administrația de la Washington cu privire la intențiile noului președinte, în special în ceea ce privește relațiile cu Rusia, unde Iohannis a părut că sprijină mai degrabă pabordarea produentă a Berlinului. De altminteri, administrația de la Casa Albă are toate motivele să se îndoiască de adevăratele intenții ale viitorului lider de la Cotroceni având în vedere că acesta a avut o serie de poziții ambigue cu privire la independența energetică. Înainte și în timpul campaniei electorale, Klaus Iohannis a ținut să își arate rezervele față de exploatarea gazelor de șist, care ar conferi independența energetică României. Pe de altă parte, oficialii SUA cunosc legătura personală pe care o are cu Moscova prin intermediul anturajului său. Astfel, cel mai important sponsor și prieten apropiat al neamțului, Michael Schmidt, este căsătorit cu sora lui Renato Usatîi, un om de afaceri moldovean controversat care este acționar al Gazprom și colaborator al puterii de la Moscova.

Pentru a elimina îndoielile pe care le are administrația americană cu privire la politica externă pe care o va duce viitorul președinte al României, Klaus Iohannis va trebui să facă mai mult decât să dea asigurări că relațiile bilaterale vor continua să rămână la fel. Președintele ales al României va trebui să își demonstreze bunele intenții prin fapte concrete care să asigure SUA că parteneriatul bilateral va fi continuat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 noi, 2014
dan slugarescu
liberate de expresie???
Verde'nlăcrimat, băsism încrâncenat

FERENCZY Attila Ștefan

16 Noiembrie, 10:57
“ Aceasta este fabrica de ”eroi în turul II” a dreptei, care ar dori să-i conducă pe români și în viitor, cum i-a condus și în trecut: nu eroi ci simpli boi, încolonați frumos spre abatorul tăierilor de tot felul...”
Campanie online PSD,un cetatean roman….ungur despre alti cetateni romani:”simpli boi”

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ