De ce este nejustificată isteria unora pe tema cartelelor pre-pay

| 12 apr, 2014

Dezbaterile din spaţiul public românesc sunt parazitate de tot soiul de teme artificiale, transformate în adevărate sperietori pentru cetăţeni.

Este şi cazul isteriei generate de proiectul recent aprobat de Cabinetul Ponta privind cartelele în regim pre-pay pe care mass-media aservită Cotroceniului şi adversarii actualei guvernări încearcă să-l prezinte într-o lumină profund defavorabilă.

Ce modificări presupune, de fapt, noua legislaţie privind utilizarea cartelelor pre-pay?

Conform proiectului, o persoană va putea achiziţiona cartele de telefon pre-pay doar pe baza documentului de identitate. Legislaţia care introduce obligativitatea înregistrării identităţii este conform cu practica europenă, lucru confirmat inclusiv de către premierul Ponta. "A existat o discuţie în CSAT legată de introducerea şi în România a unei legislaţii care, ca şi în alte ţări europene, să prevadă obligativitatea unui act de identitate atunci când îţi cumperi un număr de cartelă pre-pay. Am făcut un proiect de lege conform discuţiilor din CSAT şi practicii europene, se transmite la Parlament şi Parlamentul, în urma unor dezbateri şi a informării opiniei publice, poate să ia decizia ca, de la 1 ianuarie 2015, să funcţioneze acest sistem", a spus primul ministru.

În mod evident, isteria creată în jurul modificării legislaţiei privind regimul de achiziţie al cartelelor pre-pay este una artificială. Unul dintre principalele argumente formulate de către contestatarii noii legi este legat de protejarea dreptului la intimitate. Discuţia este însă din start una falsă, din moment ce deţinătorii de abonamente sunt înregistraţi cu datele personale la momentul încheierii contractelor şi nimeni nu a invocat o aşa-zisă încălcare a drepturilor omului.

Motivaţia obligativităţii înregistrării datelor personale a celor care îşi achiziţionează cartele telefonice pre-pay este exclusiv una ce ţine de securitatea naţională, în condiţiile în care s-a dovedit că acest tip de breşă este speculată de către grupările teroriste care pun la cale atentate. Deci, noua lege va preveni riscul ca România să fie expusă pe viitor unor astfel de ameninţări, conform principiului că este mai uşor să previi un fenomen decât să-l combaţi.

Recentele discuţii privind reglementările aduse în privinţa achiziţionării de cartele pre-pay au fost speculate într-un registru populist şi de către Ludovic Orban. Într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, deputatul liberal a criticat dur proiectul de lege aprobat în guvern. “Practic vor să te oblige când cumperi o cartelă să te duci cu buletinul? Păi pe linia asta, în curând o să mă oblige să mă duc cu buletinul şi când mă duc să cumpăr roşii. (…) Mi se pare o absurditate fără margini. Cum adică, să îţi dai buletinul când cumperi o cartelă pre-pay?”, a răbufnit Ludovic Orban.

Ieşirea lui Ludovic Orban nu este întâmplătoare. Deputatul liberal încearcă să reintre în graţiile lui Crin Antonescu şi a devenit unul dintre cei mai agresivi purtători de mesaj ai PNL. Astfel se explică disputa de luna trecută cu Valeriu Zgonea în contextul prezentării de către premierul Ponta în Parlament a măsurilor pe zona bugetar-fiscala sau atacurile constante la colegii din PNL care contestă direcţia imprimată partidului de către Crin Antonescu.

Dincolo însă de toate încercările de a discredita noile reglementări privind cartelele pre-pay, proiectul este legitim şi binevenit fiindcă va permite României să prevină potenţialele ameninţări teroriste, asigurându-se astfel protecţia cetăţenilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 apr, 2014
Nats Naipric
autor nesimtit
asculta prietene Ciprian! ori esti nesimtit si iti bati joci de inteligenta noastra, ori esti de-a dreptul prost de puti. in primul rand, in cazul abonamentelor nimeni n-a comentat pt ca exista ALTERNATIVA: CARTELA. asa ce alternativa as mai avea daca as vrea intimitate. apoi, la abonament se incheie un contract. cum dracu' sa faci un contract fara datele partilor implicate? esti bou? sau ne crezi pe noi prosti?! alege o varianta, te rog. indiferent ,vei fi injurat. e o tema interesanta asta, insa puteai s-o abordezi in alt mod, nu asa. si la faza cu terorismu, hai da-o ma in pl mea. cand dracu o sa fie Romania atacata de teroristi vreodata, cand toti sunt la putere deja? Nu, argumente mai stupide sau mai jegoase nu am mai citit pana acum. Incep sa cred ca, daca se foloseste o astfel de propaganda, ne ducem dracului toti.
14 apr, 2014
Advocatu
Asta chiar ne lipsea,
Iti dai seama ce lesne vor fi dibuiti teroristii ca ei asa vorbesc in telefon, hai ba Gogule sa punem o bomba !
13 apr, 2014
qtvlive
ce tot ne freaca astia la icre ? nu au decat o sa renunt la cartela de vdf . si o tin p-aia de Austria ca astia nu cer id-ul cand iei un prepay in plus ai inclus 2 g de net o palamida de minute in alte retele sau pe fix cu 10 euro in Ro. si ca fapt divers ma costa mai putin sa vb. acasa de pe a1 decat in roming, cu mult . cine vrea ma ofer sa aduc cartele, pot fi reancarcat inclusive prin paypal , online , transfer ,etc. oricum nu mai conteaza avand in vedere ca se elimina tariful de roming in ue. din 2015
13 apr, 2014
stan
control?
Asta este o mare prostie.Acesti guvernanti nu sau gandit ca este egal cu zero treaba cu buletinul?Se poate cumpara cartele cu alte persoane si apoi sa te folosesti de cartelele cumparate.
Adica se pot trimite oameni strazi pentru 2 mici si o bere sa cumpere cartele
13 apr, 2014
DinTrecut
naivitate?
Cu atata acces la informatie tu chiar mai crezi in terorism? Partial ai dreptate, dar dupa gandirea ta faptul ca americanii au dat lege ca-si pot aresta si face orice cu proprii cetateni sub motivatia prevenirii terorismului e un lucru bun :).

P.S. Dupa aceasta lege au inceput sa construiasca si "resettlement camp-urile" si mai urmeaza cateva legi care sa le permita sa traga in populatie in caz de manifestatii de anumite forme... cauta si vei gasi ;).
12 apr, 2014
cristian
Dar cu TVA-cum rămâne
Personal nu am nici o obiecție în privința aplicării acestei legi (în Italia de ex. se aplică). Dar, aș prefera prin acest pachet de lege să le impună tuturor operatorilor de telefonie mobilă ca TVA-ul să fie inclus în preț. În alte cuvinte: aș dorii să plătesc 10€ la schimbul valutar al BNR, NU cel pe care îl aplică operatorii astfel încât să plătesc echivalentul în lei a 12'40€ și primesc 10€ credit. Dacă e să fac o comparație puerilă între un operator de telefonie mobilă și un magazin de panificație, vânzătoarea nu îmi va lua 2,4 felii din pâine cu scuza că e TVA-ul, și dacă vreau pâinea întragă trebuie să îi mai dau bani. Mai cred personal că această formă de taxare încalcă un drept al consumatorului, dincolo de faptul că eu sunt plătit în lei și nu în euro. Dacă aș avea puterea de mult aș fi intentat un proces împotriva lor, dar sunt singur și nu îmi rămâne decât să înghit cu amar "tăcerea mieilor" parlamentari, senatori, etc.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ