De ce este şedinţa CSAT lipsită de relevanţă. Unde este problema reală

| 03 aug, 2013

Traian Băsescu a făcut o nouă manevră prin care a surprins întreaga opinie publică. După ce purtătorul său de cuvânt, Bogdan Oprea, a trimis constant în ultimele două săptămâni tot felul de comunicate prin care spunea că nu are sens o şedinţă a CSAT, joi aceeaşi instituţie a remis un comunicat prin care anunţă că preşedintele Băsescu va convoca pentru vineri o şedinţă de Urgenţă a Consiliului.

Portavocea prezidenţială Oprea şi-a asumat rolul de membru al CSAT, comunicând în numele Consiliului. Brusc, Bogdan Oprea a devenit din purtător de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, purtător de cuvânt al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Lăzăroiu, care a ţinut să facă glume pe o reţea de socializare cu un subiect sensibil, anume libertatea jurnaliştilor, fiind criticat de Băsescu, de o „palmă” prezidenţială a primit şi Oprea în acest caz, care devenise un fel de „backing vocal” al preşedintelui pe subiectul CFR Marfă.

În stilul caracteristic, Traian Băsescu a transformat un proces de privatizare într-un joc politic, în urma căruia nu îl interesează cine are de pierdut, atâta timp cât el are ocazia să mai pună o piedică Guvernului. Strategia şefului statului denotă o lipsă de interes faţă de proiectele strategice şi de nevoile României.

Situaţia actuală din cazul CFR Marfă a fost creată de însuşi preşedintele Băsescu. Acesta a acţionat împotriva procesului de privatizare aflat în derulare, într-un moment esenţial pentru cumpărător, acela de dobândire a banilor necesari pentru onorarea contractului de privatizare. Printr-o logică numai de el înţeleasă, şeful statului are impresia că oamenii de afaceri din România sau din lume au bani lichizi pentru a participa la licitaţii de acest gen.

În ceea ce priveşte abordarea subiectului CFR Marfă în cadrul CSAT, nu trebuie transformat într-o discuţie de ordin legislativ. Chiar dacă ar fi fost să se adopte un document cu caracter juridic, acesta ar fi necesitat o unanimitate, CSAT-ul nefuncționând pe principiul majorităţii simple. Nu aceasta este adevărata problemă pe care Consiliul trebuia să o aibă în vedere. Problema principală este legată de afirmaţiile lui Traian Băsescu cu privire la cumpărătorul CFR Marfă.

Prin declaraţiile sale, Băsescu a ridicat o serie de suspiciuni asupra cumpărătorului CFR Marfă, anume Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român. În cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele a sugerat că are informaţii cu privire la Gruia Stoica, lăsând de înţeles că aceste informaţii pot duce la blocarea privatizării.

Şeful statului a comis în acest fel o nouă gafă la nivel înalt, asemenea intoxicări neavându-şi locul la Palatul Cotroceni. Dacă Traian Băsescu are într-adevăr informaţii noi cu privire la cumpărătorul CFR Marfă, despre care Guvernul sau serviciile secrete nu ştiu, acesta trebuia să le prezinte într-un cadru instituţional tuturor actorilor implicaţi în procesul de privatizare, respectiv în CSAT.

Traian Băsescu are responsabilitatea de a crea lumină într-un scandal pe care l-a creat. Nu se mai poate ascunde în spatele unei voci de la Cotroceni, în acest caz Bogdan Oprea, şi să fugă de clarificarea afirmaţiilor făcute.

Administraţia prezidenţială a recunoscut prin comunicatul remis că întrunirea CSAT a fost fără relevanţă. Însă, din punct de vedere al procesului de privatizare era necesară. Chiar dacă vorbim de un contract comercial, CFR Marfă este o companie de importanță strategică, dată de faptul că prin căile ferate sunt conectate statele între ele.

Transformarea şedinţei Consiliului într-o urgenţă a fost o exagerare a preşedintelui. Totodată, conform Executivului, nu s-a cerut o şedinţă de urgenţă, ci s-a solicitat punerea pe agenda următorului CSAT a privatizării.

CFR Marfă a ajuns să fie un subiect de interes naţional după ce, asemeni Oltchimului, a fost adus într-o situaţie financiară dezastruoasă de fosta guvernare. Timp de mai mulţi ani, cei de la PDL şi-au bătut joc de companiile de stat, preferând să alimenteze vistieria clientelei politice.

Acţiunea Guvernului de a solicita CSAT să se pronunţe pe tema privatizării CFR Marfă, nu reprezintă o pasare a responsabilităţii către preşedinţie sau către CSAT. Dimpotrivă, Executivul a dovedit dorința de a-și respecta angajamentele atunci cand a adoptat Hotărârea de Guvern cu privire la privatizarea CFR Marfă.

Trecerea documentelor din procesul de privatizare pe la CSAT face parte din îndeplinirea unor proceduri legale. A trece peste această etapă din proces, ar fi însemnat că privatizarea nu poate continua. Privatizarea CFR Marfă depinde în acest moment de discuţiile din cadrul CSAT.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ