De ce fuge Iohannis de cadoul otrăvit al lui Crin?

| 14 mar, 2014

Candidatura liberală la prezidențiale a ajuns să fie aruncată de la Crin Antonescu la Iohannis ca o grenadă căreia i s-a scos deja cuiul. Interesul liderului PNL este să scape de responsabilitatea unei sarcini pe care a înțeles că n-o mai poate duce la bun sfârșit.

Dacă Antonescu nu se eschivează de candidatură, există riscul iminent ca după alegeri eșalonul doi din PNL să-i avanseze factura, dar nu oricum ci pentru tot: retragerea din USL, rezultatul previzibil slab la europarlamentare, eșecul amenințător la prezidențiale. Cu Iohannis pe post de cascador, Antonescu scapă de un stres important: dacă neamțul își va rupe dinții într-o cursă prea dură pentru capacitățile sale, liderul PNL va putea pretexta că el personal a făcut tot ce era posibil, inclusiv renunțarea la ambițiile și planurile personale legate de funcția prezidențială. Cine i-ar mai putea reproșa ceva președintelui PNL care își va fi sacrificat chiar cel mai înalt scop al carierei sale politice? Antonescu mizează că în nebunia generală ce va însoți anunțarea rezultatelor și a noului președinte al țării, nmeni nu va mai sta să analizeze și să-i reproșeze cum și în ce măsura a dat cu șansele liberalilor de gard timp de trei ani.

Atitudinea liderului PNL este perfect calculată: Antonescu zâmbește detașat și face apel la rațiune care dictează și primează, nu-i așa, luarea în calcul mai ales al rezultatelor sondajelor pentru cursa spre Cotroceni. Dacă aceste estimări impun, Antonescu se oferă, înțelept, să-i predea candidatura lui Iohannis. Totul sună frumos, poate chiar prea frumos ca să fie adevărat, dar ce nu poate fi trecut cu vederea și zgârie și la auz, este chiar detaliul că aceleași sondaje indicau lipsa sa de șanse încă de acum un an aproape, când Antonescu nu-și manifesta deloc disponibilitatea de a elibera culoarul spre Cotroceni pentru cineva mai bine plasat în sondaje... Nu întâmplător, candidatul mult mai bine plasat în sondaje era Victor Ponta, pe care Antonescu l-a chinuit ca pe hoții de cai cu suspiciunile și paranoia sa politică. Nu numai că nu l-a invitat niciodată să candideze în locul său, pe motivul șanselor mai mari datorate poziției din sondaje, dar i-a cauzat prejudicii de imagine în propriul partid, când l-a obligat de atâtea ori să aibă o atitudine conciliantă, pentru a salva alianța. Răul însă a fost făcut și Antonescu a distrus USL și a îngropat speranțele milioanelor de români care au votat în 2012. Ranga cu care liderul PNL a forțat alianța cu Ponta, până dincolo de limita de rupere, a fost chiar persoana primarului de Sibiu, Klaus Iohannis. Care, iar, deloc întâmplător, acum se eschivează la rândul lui și aruncă înapoi grenada fără cui a candidaturii prezidențiale, când declară: "Nu se întâmplă acest lucru. Una la mână, sondajele, după părerea mea, nu vor arăta acest lucru, doi la mână, eu nu-mi doresc acest lucru. Candidatul PNL pentru Preşedinţie este clar Crin Antonescu, pe care-l voi sprijini şi care va fi preşedintele României".

De ce intră în acest ping-pong letal cu Antonescu? Poate că Iohannis nu a uitat și mai ales nu a iertat felul în care, imediat după ce s-a văzut cu sacii ruperii USL în căruță, Antonescu ”a uitat” cu desăvârșire să-l mai pomenească și pe Iohannis în discursul care justifica ieșirea din alianță, ținut în fața colegilor liberali. S-a simțit oare Iohannis înlăturat și ofensat de acea omisiune? Este greu de estimat, cert este doar că la acel moment Antonescu nu a avut de ales. Dacă nu ar fi eliminat din discursul justificativ de final ”pretextul Iohannis”, ar fi lăsat deschisă o portiță – remarcată și de fostul său consilier, senatorul Sorin Roșca Stănescu – prin care Victor Ponta ar fi putut face un ultim sacrificiu pentru salvarea USL și ar fi acceptat in extremis toate condițiile aberante legate de promovarea dublă a lui Iohannis.

Dar, este posibil, ca eschiva lui Iohannis să aibă la bază nu o jignire ci un calcul mai simplu și mai pragmatic: ”vicepremierul” PNL intuiește că este aruncat într-o cursă fără șanse, în care i se rezervă răspunderea pentru eșecul previzibil. Pe de altă parte intuiește și că Antonescu nu i-ar ierta un rezultat mai bun, în procente, decât ar fi obținut el însuși... În acest caz Iohannis evită să intre într-o situație fără opțiuni câștigătoare: orice se va întâmpla la alegeri, el personal va avea de pierdut...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 mar, 2014
Horia Nabot
Premierul fără minte, n-are s-ajungă președinte
Tonta, cel mai bine plasat prezidențiabil... nu-i mai abil când îl crede pe Moli.ceaun ca fiind - mai prezentabil !
16 mar, 2014
Escu
Zau ...?
Lasa ca are Udrea sansa sa se faca de ras . Noi de cine sa radem ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ