De ce nu e bine să speli puiul crud

| 24 feb, 18:40

Dacă ai obiceiul să speli puiul crud înainte să îl gătești, află că te expui unui pericol foarte mare. Află care este și cum te poți proteja.

Specialiștii de la Agenția pentru Standarde Alimentare susțin că nu ar trebui să speli niciodată puiul crud, pentru că este plin de bacterii care se vor împrăștia în bucătărie, potrivit healthyviperson.com. Dacă faci asta, află că te expui riscului de a suferi de infecții cu salmonella sau campylobacter, două bacterii foarte periculoase, care se găsesc în puiul crud.

Salmonella, de exemplu, este un grup de bacterii care se găsește în intestinele păsărilor. Oamenii care consumă carne contaminată suferă de diaree, febră, crampe abdominale, greață și vomă. În mod normal, infecția trece după câteva zile, însă unele persoane suferă de complicații și pot chiar să moară, deoarece ajung să sufere de septicemie.

Infecția cu Campylobacter poate dura până la 10 zile și cauzează dureri abdominale extreme. În cazuri rare, pot apărea complicații precum artrită sau afecțiuni ale sistemului nervos central.Dacă suspectezi că ai o infecție abdominală, mergi imediat la medicul de familie, pentru că el știe ce trebuie să faci mai departe.

Nu îți face griji că puiul nespălat te poate îmbolnăvi. Doar prin gătire poți ucide bacteriile periculoase, deoarece apa nu are nicio putere. O altă metodă de a scăpa de agenții patogeni este să îngheți carnea, însă trebuie să știi că sunt microbi care supraviețuiesc și la temperaturi sub 0 grade Celsius.

Dacă vrei să nu te îmbolnăvești când speli puiul crud, trebuie să respecți câteva reguli. În primul rând, dacă vrei să lași puiul în frigider, pune-l într-o pungă și lasă-l pe ultimul raft din frigider, pentru a nu contamina și celelalte alimente. În al doilea rând, când te apuci de gătit, nu îl mai spăla, ci pune-l direct pe foc.

După ce ai pus carnea la gătit, spală bine ustensilele pe care le-ai folosit pentru a tăia puiul, precum și suprafața pe care l-ai pregătit. Spală-te bine și pe mâini, cu apă caldă și săpun, pentru a preveni răspândirea bacteriilor.

Asigură-te că puiul este bine făcut, înainte să îl mănânci. Nu trebuie să lași nicio parte crudă, pentru că riști să te îmbolnăvești. După ce se răcește, trebuie să îl păstrezi în frigider, la sub 4 grade Celsius, pentru a nu se strica.

Tag-uri: pui crud, spalat
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 feb, 22:15
dINU
In general am incredere in sfaturile gasite pe net, dar chestia asta intrece orice asteptare. Pai cum sa bagi in oala un pui care are pe el puf sau pene nejumulite, mazga galbena , tartita plina (inca) de gainat, cotoare (teci) de la penajul mare, sange , intestine ne scoase in totalitate din interiorul lui…Specialistii astia asa or baga puiul in oala? Mai bine s-ar lua de fabricanti, de modul cum pregatesc de expeditie acesti pui, de modul cum sunt curatati la exterior si la interior, cum sunt ambalati si ar cauta metode de a spala si anihila aceste bacteria criminale!!!
Nu cumva cauta sa ascunda faptul ca sunt injectati cu sute de substante chimice care sa-i faca sa creasca mai repede si mai mari??? Deci personal cred ca aceste recomandari vin de la fabricanti, prin cumpararea unor asa zisi specialisti. Eu l-am lasat 1-2 ore in apa cu otet si apoi l-am spalat , fara a balaci apa , iar in final evident grija pentru maini, ustensile etc….
26 feb, 23:01
Marishika Puica
pui-pui-pui
Deci e bine sa spalam puiul atunci cand este bine copt, rumenit!
26 feb, 19:20
Florin
Venit suplimentar!
Vrei un castig suplimentar?
Ai o gandire pozitiva? Daca este asa ,da curs acestui anunt si vino si lucreaza cu noi! Noi te invatam ce trebuie sa faci.
Oferim curs gratuit si complet. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time,in promovarea de carti electronice pe piata romaneasca si cea americana. Se ofera contract de comision.
Cerem si oferim seriozitate maxima si ve-ti avea numai de castigat!
Va ofer alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
26 feb, 13:19
mamma mia
Mare minune am aflat aici. Ma intreb daca spalarea chiuvetei cu detergent de vase mai are sens, adica in ce masura e eficienta si daca se cere folosirea sapunului solid care este cel mai bun, insa face spuma si da acea branza ca rezultat al reactiei chimice ce are loc intre saponine si mizerie ceea ce nu vedem la un sapun lichid, mai ales ca sunt axate pe anihilarea grasimii, insa a celei vegetale in mod special si cand e vba de cea animala sunt carente serios
26 feb, 09:06
alin
da da
impuscati-va cu subiecte de genul.
daca speli carnea si o gatesti ce are ?
daca miros picioarele si iei o pereche de sosete noi, dispare mirosul daca nu te speli ?
cam asa e si cu puiul asta... daca il gatesti direct, mor bacteriile, daca-l speli si il gatesti, risti sa ai concert de bacterii in tigaie :)))) good choice !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ