De ce riscă PC să rămână de facto în afara USL

| 25 iun, 2013

PC al lui Dan Voiculescu devine partid balama în interiorul USL şi riscă să rămână pe din afară.

Partidul Conservator, creaţia politică a lui Dan Voiculescu, ce-i drept turnată pe ruinele Partidului Umanist Român, aleargă după doi iepuri şi, după cum ne spune şi proverbul este foarte posibil să nu prindă nici unul.

Obiectivul PC-ului devine din ce în ce mai clar. Vrea să rămână la guvernare şi acest lucru se vede de ceva timp. Grupurile parlamentare ale PC din Camera Deputaţilor şi din Senat au susţinut pe parcursul sesiunii parlamentare o politică de expansiune parlamentară. Practic ei au fost cei care au deschis sezonul transferurilor în Parlamentul României. Dacă ne aducem aminte de deputatul Moldovan Ioan ales pe listele PPDD din Cluj, deşi nu prea am avea de ce să ne aducem aminte de domnia sa din cauza lipsei crase de activitate, realizăm faptul că domnul Moldovan a fost printre pionierii destructurării Grupului PPDD din Camera Deputaţilor. Pe data de 22 ianuarie, la puţin peste o lună de la intrarea în parlament domnul Moldovan a adoptat doctrina conservatoare a domnului Voiculescu, a intrat în grupul PC condus de Bogdan Ciucă unde şi astăzi ocupă poziţia de vicelider.

După Moldovan şi alţii au parcurs acelaşi traseu. Cele mai multe „transferuri” au fost făcute tot de la PPDD. Cezar Cioată, Gheorghe Coman, Răzvan Rotaru și celebrul Tudor Barbu au completat lista parlamentarilor care au ales drumul PC-ului pentru avantajele guvernării. Întărirea PC-ului în Cameră şi în Senat a fost un prim pas pentru asigurarea rămânerii la „butoane” a partidului lui Voiculescu.

PC-ul a reuşit de-a lungul timpului să se ralieze fluxului predominant politic. Nu emitem o judecată de valoare asupra oportunismului micului partid centrist, dar trebuie să ne aducem aminte că PC-ul a avut, în anul 2004, o atitudine similară când a ieşit din Uniunea Naţională PSD+PUR, după alegerile generale pentru a ocupa câteva posturi în guvernul D.A. (PNL-PD).

Se pare că şi acum PC-ul mizează pe faptul că în cazul ruperii alianţei din cadrul USL, partidul cel mai puternic din alianţă, respectiv PSD va avea nevoie de voturile conservatoare din parlament, de unde şi nevoie de a importa parlamentari din alte partide din opoziţie.

Această atitudine poate fi riscantă din simplul motiv că întoarcerea armelor a devenit o obişnuinţă pentru PC şi cam toate partidele mari din România au început să piardă încrederea în conservatori. În 2000 în alianţă cu PSD, în 2005-2007 în alianţă cu PD, în 2008 din nou în alianţă cu PSD şi, în cele din urmă astăzi în Alianţa de Centru-dreapta împreună cu PNL, Partidul Conservator a făcut ca efectul său de „balama” să se poate observa simplu în ecuaţia politică a ultimilor 10 ani.

Conservatorii se simt poate protejaţi de două scuturi în momentul în care atenţionează PNL cu privire la e eventuală rupere a ACD-ului. În primul rând PC-ul ştie sau mai bine spus crede că nevoia de susţinere parlamentară în cazul ruperii USL va face ca PSD-ul să aibă nevoie, aşa cum am mai spus, de cât mai multe voturi în Parlament. În cel de-al doilea rând PC-ul se bazează pe o puternică susţinere mediatică.

Oportunitatea PC de a rămâne la guvernare depinde în mod direct de eventualitatea ruperii USL în viitorul apropiat. În eventualitatea în care USL rămâne unit, PC-ul se plasează într-o poziţie riscantă. Micuţul partid poate intra lesne în opoziţie, iar ecuaţia parlamentară nu s-ar schimba atât de mult. Cifrele ne arată că PC-ul este încă cel mai mic grup parlamentar fără a pune la socoteală UNPR-ul, FC-ul sau PNŢCD-ul.

În concluzie, Partidul Conservator ar putea să îşi tempereze luările de poziţie din cadrul USL pentru că ceea ce poate nu realizează liderii conservatori este că orice fel de fisură din cadrul alianţei de guvernământ se răsfrânge asupra tuturor aliaţilor. Preşedintele PNL Crin Antonescu a plusat mâna jucată de PC şi a declarat că a simţit PC-ul mai apropiat de PSD şi dacă vor să facă o alianţă cu aceştia sunt liberi să încerce atâta timp cât şi PSD-ul este de acord. Bogdan Ciucă, liderul conservatorilor din Camera Deputaţilor a declarat că nu s-a pus niciodată problema unei ruperi a ACD-ului, ceea ce poate însemna un pas înapoi făcut de partidul lui Dan Voiculescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ