De ce se intensifică mâncărimile atunci când te scarpini. Nimeni nu ţi-a spus asta până acum

| 01 noi, 2014

Uneori, când ne scărpinăm ca să scăpăm de o mâncărime nu facem decât să agravăm situaţia. Apoi, cu cât ne scărpinăm mai mult, cu atât senzaţia de mâncărime este mai intensă. Şi, mai mult, pare că se extinde. Sau se mută.

Cercetătorii au aflat, în sfârşit, de ce se întâmplă acest lucru şi, implicit, cum am putea să evităm intrarea în cercul vicios al mâncărimilor.

În timp ce ne scărpinăm, creierul nostru eliberează serotonină, hormon care intensifică senzaţia de mâncărime. O arată cercetările realizate pe şoareci, animale al căror organism funcţionează la fel ca al oamenilor.

Medicul Zhou-Feng Chen, de la Universitatea Washington, spune că în cazul unor persoane care suferă de mâncărimi cronice apare uneori şi senzaţia de durere, ceea ce este şi mai grav, pentru că durerea face creierul să elibereze şi mai multă serotonină şi, implicit, se intensifică şi senzaţia de mâncărime.

Pentru studiu, cercetătorii au modificat genetic nişte şoareci, îndepărtând gena care ajută la producerea de serotonină. Acestora li s-a injectat apoi o substanţă care determină mâncărimi, dar animalele modificate genetic nu s-au scărpinat la fel de mult ca şoarecii obişnuiţi. Comportamenul lor s-a modificat însă după ce le-a fost injectată serotonină, ei reacţionând la fel ca restul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ