Decizie fără precedent în Europa! Prima ţară care renunţă la euro

| 01 iul, 2014

Cel mai tanar stat din Europa, Kosovo, vrea sa renunte la moneda euro, pe care o foloseste de la declararea independentei, si sa adopte o moneda nationala proprie, scrie cotidianul austriac Der Standard, care il citeaza pe guvernatorul bancii centrale din Kosovo, Bedri Hamza.

Intentia a fost anuntata recent, la o intalnire a ministrilor de finante si a guvernatorilor de banci centrale, desfasurata in Muntenegru.

Desi nu are acordul Bancii Centrale Europene, Kosovo foloseste moneda unica europeana fara a face parte din zona euro si nici macar din UE, acesta fiind doar unul dintre statele in care autoritatile de la Bruxelles tolereza aceasta situatie.

Noua moneda a statului Kosovo s-ar putea numi “dardan”, dar nu exista inca informatii certe in acest sens. O alta idee ar fi adoptarea lekului, moneda nationala albaneza, dar analistii economici sunt sceptici in aceasta privinta, mai scrie ziarul austriac.

Kosovo si-a proclamat independenta in februarie 2008, la 10 ani de la razboiul din 1998-1999, in urma caruia provincia s-a rupt de fosta Iugoslavie, timp in care a fost administrata de o misiune speciala a ONU.

La inceput, Kosovo a folosit ca moneda nationala dinarul iugoslav, apoi marca germana. Dupa introducerea monedei unice europene, in 2002, Kosovo a adoptat euro, odata cu Germania, fara a avea acordul autoritatilor de la Bruxelles.

Alte state in care se foloseste euro fara a face parte din zona euro sunt: Muntenegru, Principatul Monaco, Republica Andorra, San Marino, Vaticanul si o serie de insule de pe coasta Canadei si din Oceanul Indian, care apartin de Franta.

 

Tag-uri: euro, kosovo, moneda unica
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ