Lituania a primit aprobarea pentru a adera la zona euro. Când vor adopta lituanienii moneda unică

| 20 iun, 2014

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat vineri, la Luxemburg, intrare Lituaniei în uniunea monetară, urmând ca mica ţară baltică să devină al 19-lea stat membru al zonei euro începând de la 1 ianuarie 2015, transmite AFP.

Această aprobare, care era aşteptată, din partea miniştrilor de Finanţe vine după ce, la începutul acestei luni, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au aprobat şi ele aderarea Lituaniei la zona euro.

Miniştrii de Finanţe 'sunt de acord cu evaluarea Comisiei potrivit căreia Lituania a atins un grad ridicat de convergenţă sustenabilă cu zona euro şi, în consecinţă, îndeplineşte condiţiile necesare pentru a adopta euro ca moneda sa' , potrivit unui comunicat de presă.

'Astăzi este o dată foarte importantă pentru Lituania', a declarat la rândul său ministrul lituanian de Finanţe, Rimantas Sadzius, subliniind că pentru ţara sa acesta nu este capătul ci doar începutul drumului.

'Va trebui să facem faţă provocărilor şi ne vom asuma responsabilităţilor care ne revin în calitate de ţară membră a grupului', a spus Sadzius.

Conform raportului de convergenţă 2014 publicat de Comisia Europeană, Lituania a îndeplinit toate criteriile de convergenţă pentru adoptarea euro. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odată cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia, Estonia şi Letonia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ