DECIZIE ŞOC luată azi de FRF! 7 echipe din Liga 1 au fost depunctate

| 18 mai, 17:50

FC Petrolul Ploieşti, FC Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Oţelul Galaţi, Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Braşov şi Metalul Reşiţa au primit sancţiuni cu depunctarea din partea Comisiei de Fond a Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF.

Astfel, în urma analizării dosarelor prezentate de cluburile care au solicitat licenţă pentru Liga I, ediţia 2015-2016, prima instanţă a considerat că şapte grupări din primul eşalon şi unul din cel de-al doilea nu au îndeplinit criteriile financiare.

În consecinţă, în primul an în care Federaţia Română de Fotbal a renunţat la sancţionarea cu retrogradarea pentru neîndeplinirea cerinţelor din manualul de licenţiere, Comisia de Fond a stabilit următoarele sancţiuni:

Metalul Reşiţa - 9 puncte penalizare

Ceahlăul Piatra Neamţ - 9 puncte

Petrolul Ploieşti - 6 puncte

CFR Cluj - 6 puncte

Rapid - 3 puncte

Oţelul Galaţi - 3 puncte

FC Braşov - 3 puncte

Universitatea Cluj - 3 puncte şi 50.000 de lei.

Dintre cele opt grupări, sancţionate în total cu 42 de puncte, Ceahlăul Piatra Neamţ şi Oţelul Galaţi sînt retrogradate matematic în Liga a II, iar Metalul Reşiţa nu poate evolua în ediţia viitoare a Ligii I, pentru că, din Seria a II-a a Ligii a II-a din care face parte, a promovat deja ACS Poli Timişoara.

Conform regulamentului, deducerea punctelor se face în sezonul 2015-2016 al Ligii I, prin decizii ale Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea directorului de licenţiere.

După ce în ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obţinerea licenţiei şi au fost retrogradate în Liga a II-a la masa verde, conducătorii grupărilor din Liga I au solicitat conducerii FRF în octombrie 2014 relaxarea condiţiilor şi eliminarea sancţiunii cu retrogradarea. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.

În 10 noiembrie 2014, la recomandarea UEFA, Comitetul Executiv al FRF a eliminat sancţiunea cu retrogradarea, aceasta fiind înlocuită cu depunctarea şi penalizarea financiară.

Decizia este valabilă doar dacă aceste echipe vor evolua la anul în Liga 1. Practic, în cazul în care Rapid va retrograda, nu va începe sezonul din Liga a 2-a cu depunctată. Petrolul și CFR însă dacă vor continua în Liga 1, vor fi depunctate. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.

Reacţii

Andi Crîngu, Viorel Măstăcăneanu și Valerii Moraru au reacționat după decizia dată de FRF. "Abia azi dimineață am intrat în posesia motivării deciziei. Nu pot comenta dacă este o decizie nedreaptă sau nu. Am luat legătura cu avocații, vor studia motivarea și vom face demersurile necesare pentru apel", a spus Andi Crîngu, directorul sportiv al Petrolului Ploieşti.

"Azi-mîine voi discuta cu patronul italian, să vedem dacă vom face apel sau nu. Dar trei puncte din cele nouă sînt pentru o datorie de 75.000 de euro către Steaua și nu avem ce face. E vorba despre Dumitraș, pe care l-am dat la Steaua și acum l-am luat înapoi. Eu speram să obținem măcar o amînare din partea lor (n.r. - a conducerii FC Steaua), dar asta e, oricum sîntem retrogradați", a spus Viorel Măstăcăneanu, a declarat Preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Ceahlăul Piatra Neamţ.

Acționarul majoritar al Rapidului, Valerii Moraru, a declarat că decizia cu depunctarea (3 puncte) stabilită de comisia de licențiere este corectă, avînd în vedere unele datorii ale clubului, precizînd că nu crede că va face apel.

"Știam de depunctarea aceasta de la început. Regulamentul este clar, dacă ai datorii ești sancționat. Deci depunctarea este corectă. Numai că noi nu am putut plăti acele datorii. Sînt datorii acumulate de club de la data intrării în insolvență (n.r. 7 decembrie 2012) și pînă la preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către noi (n.r. 25 iulie 2014). Din păcate, Rapid este în insolvență și pînă nu aprobă tribunalul din punct de vedere legal, noi nu avem cum să plătim. Administratorul judiciar a aprobat, iar acum așteptăm decizia instanței pentru a putea face efectiv plățile", a spus Moraru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ