UPDATE Declaraţie neaşteptată făcută de Laura Codruţa Koveşi. Ce spune despre dosarul ICA

| 11 aug, 2014

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a criticat, luni, la Adevărul Live, lipsa de reacţie a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la atacurile făcute la adresa procurorilor şi judecătorilor din dosarul ICA.

'CSM nu a existat în acest caz. Am văzut adevărate linşaje mediatice la adresa procurorilor şi a judecătorilor cu ocazia judecării acestui dosar, în care CSM pur şi simplu nu a intervenit. Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a intervenit. (...) Sigur, cei din CSM pot să vă spună: dacă judecătorul se simţea deranjat, trebuia să sesizeze CSM. În secunda în care sesiza CSM exista riscul să fie recuzat, nu? Pentru că, dacă tu sesizezi CSM, te simţi cumva lezat şi atunci avocaţii spun că te antepronunţi sau numai judeci independent şi imparţial cauza. Eu cred că cele două instituţii, atât CSM, cât şi CNA, trebuie să-şi îndeplinească rolul pe care îl au prin lege', a afirmat Kovesi.

Ea a explicat că CSM este garantul independenţei justiţiei şi trebuie să apere magistraţii corecţi din sistem.

'Eu nu spun că ei nu au intervenit atunci când au fost sesizaţi. Ca procuror şef, atât în nume personal, dar şi pentru instituţie, de multe ori am sesizat CSM şi într-adevăr au dat soluţii rapide şi au ieşit cu un comunicat de presă în favoarea instituţiei sau procurorului faţă de care s-au făcut acuzaţii mincinoase. Dar cred că rolul lor trebuie să fie mult mai activ. În ultimele două săptămâni a fost o presiune imensă pe judecătorii care au judecat acest dosar şi nu a ieşit nimeni să-i apere. La fel pe procurori, începând cu procurorul de caz care a întocmit rechizitoriul şi terminând cu toţi cei care au contribuit de-a lungul timpului la judecarea acestui dosar', a arătat şefa DNA.

Referitor la CNA, Kovesi a spus că nu se poate ca această instituţie să nu reacţioneze atunci când sunt difuzate emisiuni în care se fac afirmaţii de tot felul despre magistraţi.

'Sincer vă spun, nu ai posibilitatea fizică să te aperi la fiecare afirmaţie. Eu, ca procuror şef al DNA, nu pot să urmăresc anumite emisiuni de ştiri de dimineaţă până seara şi să-mi notez ce zice fiecare şi a doza zi să dau replică la toţi. Pe chestiunile mai importante, de amploare putem să ieşim cu comunicat de presă', a subliniat ea.

Procurorul-şef al DNA a precizat că, spre deosebire de procurori, judecătorii nu au o instituţie în spate care să-i sprijine atunci când sunt atacaţi şi că sunt lăsaţi fără niciun fel de apărare dacă CSM nu intervine.

'Dacă procurorii din DNA sunt deja oarecum obişnuiţi cu aceste atacuri şi ştiu că în spatele lor întotdeauna există o instituţie serioasă a statului român, puternică, care încearcă să-i apere şi să-i reprezinte, cred că o problemă a sistemului o reprezintă cine îi apără pe judecători. Dacă un procuror din DNA este atacat, sigur, ca şef al acestei direcţii sau toţi cei cu funcţii de conducere sesizăm CSM, îl ajutăm pe procuror în anchetă, îl sprijinim cu tot ce are nevoie, are colegi, are poliţişti lângă el cu care îşi continuă ancheta. Judecătorii nu au acest avantaj. Nu au o instituţie serioasă în spate care să-i ajute, să-i sprijine atunci când sunt atacaţi', a mai spus Kovesi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ