Deficitul bugetar al Greciei a scăzut la 980 de milioane de euro

| 10 iun, 2013

Deficitul bugetar al Greciei a scăzut în primele cinci luni din acest an, iar  ţara rămâne în grafic pentru îndeplinirea ţintelor fiscale stabilite în schimbul asistenţei financiare, transmite Dow Jones Newswires.

În perioada ianuarie-mai 2013, deficitul bugetar al Guvernului central, care exclude cheltuielile autorităţilor locale şi cele cu asistenţa socială, a scăzut la 980 milioane de euro, de la 2,3 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, a anunţat luni ministerul de Finanţe de la Atena. Obiectivul autorităţilor elene era obţinerea unui deficit de 4,2 miliarde de euro.

"După finalizarea datelor din primele cinci luni ale anului, situaţia fiscală a Greciei se îmbunătăţeşte şi este posibil să obţinem un excedent primar până la sfârşitul anului", a declarat Christos Staikouras, adjunctul ministrului elen de Finanţe.

Veniturile au scăzut în perioada ianuarie-mai 2013 cu 8%, la 19,15 miliarde de euro, de la 19,6 miliarde de euro. Cheltuielile bugetare au înregistrat un declin de 11,3%, la 23 miliarde de euro, de la 30,5 miliarde de euro în primele cinci luni din 2012.

Această performanţă vine într-un context în care Grecia este în recesiune din 2008. În pofida a două programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, precum şi creditorii privaţi, Grecia ar urma să înregistreze în 2013 al şaselea an de recesiune. 

Grecia speră să obţină un răgaz de doi ani, până în 2016, pentru a putea reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB, de la 10,9% din PIB la sfârşitul lui 2011.

În planul fiscal actualizat pentru perioada 2013-2016, Grecia estimează un deficit bugetar mai mic în acest an. În 2013, ţinta de deficit bugetar a Greciei va fi de 4,3% din PIB, faţă de 5,5% estimată anterior. De asemenea, autorităţile de la Atena se aşteaptă la un excedent primar de 3,2% în 2016, faţă de 4,5% anunţat anterior.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ