Lovită de criză, o parte din Europa reinventeză mineritul. Inclusiv România

| 03 iun, 2013

Subsolul Vechiului Continent a devenit tentant pentru companiile miniere în această perioadă de criză şi statele care au ales să reinventeze un sector intrat în letargie sunt Spania, Portugalia, Grecia şi România, scrie publicaţia Les Echoes, din Franţa.

Europa merge înapoi în mină, este prima frază dintr-o mini analiză a cotidianului economic francez, care adaugă apoi că în ultimii zece preţurile mărfurilor au crescut şi din această cauză sectorul minier a redevenit profitabil. Acest lucru este valabil mai ales pentru cupru care este în prezent cotat la peste 7.000 de dolari/tonă faţă de numai 1.700 de dolari acum zece ani. De asemenea, în cazul aurului, o uncie este acum cotată la 1.400 dolari, de patru ori peste nivelul din 2003. Aceste cifre au dat un imbold guvernelor ţărilor afectate de criză pentru acordarea cât mai multor licenţe de explorare şi exploatare.

Datorită acestui mediu economic, Grecia, ţară foarte solicitată în această perioadă, ar putea deveni în următorii doi ani primul producător de aur rin Europa. Companii canadiene şi australiene, precum Eldorado Gold şi Glory Resources vor dezvolta patru mine în nordul ţării. Bloomberg scrie că Eldorado ar putea genera venituri de o jumătate de miliard de euro până în 2016. Ca peste tot, proiectele sunt atacate de organizaţiile de mediu care reclamă riscuri imense din cauza tehnologiilor utilizate.

Proiectele miniere sunt revigorate şi în România, scrie publicaţia franceză. Asociată cu statul român, compania canadiană Gabriel Resources intenţionează să exploateze zăcământul de la Roşia Montană, al treilea depozit de aur din lume. Proiectul ar duce la crearea a 3.600 de locuri de muncă, venituri de miliarde de dolari pentru economie însă românii, susţine sursa citată, se opun în marea lor majoritate.

În Spania, în inima Andaluziei, se află una dintre cele mai mari mine de cupru din Europa. Proprietarul concesiunii, firma canadiană Emed Mining afirmă că anual se pot extrage 37.000 de tone de concentrat de cupru, mai exact dublul producţiei actuale a Spaniei.

Concluzia analizei este că potenţialul Vechiului Continent este foarte mare, ceea ce reprezintă un aspect foarte important în condiţiile în care Europa importă aproape tot pentru consumul său. În 2011, cheltuielile de explorare de pe întreg continentul s-au ridicat la 400 de milioane de euro, adică doar 4% din cheltuielile la nivel mondial.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ