Deloitte: România este cea mai activă din Europa Centrală şi de Est pe piaţa portofoliilor de credite neperformante

| 12 apr, 20:57

România este cea mai activă piaţă din Europa Centrală şi de Est (CEE) în privinţa vânzărilor de portofolii de credite neperformante şi se estimează că va continua să rămână aşa şi în 2016, dar se aşteaptă ca şi Slovenia şi Croaţia să înregistreze creşteri substanţiale în activitatea tranzacţională în 2016, potrivit studiului Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016.

'În contextul în care vânzările de portofolii de credite reprezintă o metodă tot mai frecventă de dezintermediere ('deleveraging'), acestea continuă să fie un element strategic pentru bănci. În acest context, piaţa portofoliilor de credite neperformante din regiune a câştigat teren în 2015, iar România apare în topul regional al Europei Centrale şi de Est, cu vânzări estimate (ce includ tranzacţii în derulare la sfârşitul anului) la 2,5 miliarde de euro', se menţionează în studiul citat. 

Directorul de consultanţă financiară Deloitte România, Radu Dumitrescu, susţine că România este printre cele mai active ţări din regiune pe această piaţă. 'Dacă comparăm volumul creditelor neperformante ('NPL') tranzacţionate în România în ultimii doi ani cu celelalte ţări din regiune, putem spune cu certitudine că România se numără printre cele mai active ţări din regiune', a subliniat Dumitrescu. 

Potrivit studiului Deloitte, un număr de tranzacţii iniţiate în România la finalul anului trecut sunt în continuare în derulare, iar acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influenţa tendinţele pieţei din acest an. 

Pe de altă parte, avocaţii Deloitte susţin că efervescenţa în activitatea de tranzacţionare a creditelor neperformante se reflectă şi în evoluţia documentaţiei contractuale folosită în acest tip de tranzacţii. 

'Chiar dacă la momentul actual nu putem vorbi despre un standard de piaţă propriu-zis în ce priveşte contractele de transfer de portofolii, avocaţii şi consultanţii financiari implicaţi în multiple tranzacţii de tip NPL au dezvoltat un set de 'bune practici'. Această abordare este de altfel comună şi altor jurisdicţii, în care contractele cu transferuri de portofolii tind să fie adaptate, concepute şi negociate în conformitate cu specificul fiecărei tranzacţii în parte, avându-se în vedere bunele practici locale şi internaţionale. Această abordare poate fi uşor diferită în tranzacţiile prin care se transferă expuneri individuale mari de credite neperformante (nu portofolii), cazuri în care standardul dezvoltat de către Loan Markets Association (LMA) poate reprezenta un bun punct de plecare pentru redactarea contractului de cesiune', a spus Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Associaţii, societatea de avocaţi reprezentând reţeaua internaţională de avocaţi Deloitte Legal în România. 

Studiul Deloitte mai arată că, în 2015, cei mai activi cumpărători din CEE au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk şi APS. Pe de altă parte, printre cei mai activi vânzători s-au numărat Banca Comercială Română (BCR), Unicredit Ţiriac Bank (România) şi Piraeus România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ