Demisia lui Crin Antonescu de la Senat – suspectă

| 05 mar, 2014

După ce a extras PNL de la guvernare şi din USL – decizie care, în ciuda aparentei susţineri majoritare a generat multe controverse în interiorul PNL – Crin Antonescu a decis, finalmente, să îşi înainteze demisia din funcţia de preşedinte al Senatului.

Gestul a fost comentat pe larg în mass-media, însă foarte puţine din analize au mers în profunzime, o mare parte a comentariilor limitându-se în a sublinia teatralitatea demersului care l-a avut drept protagonist pe preşedintele Senatului.

Care sunt, de fapt, resorturile care l-au determinat pe Crin Antonescu să renunţe la şefia Senatului? Vorbim, în primă instanţă, despre semnalul pe care îl transmite partidului său. Simţindu-se vinovat că PNL a părăsit guvernarea în timp ce el însuşi nu a părăsit conducerea Senatului, liderul liberal a încercat să salveze aparenţele prin demisia anunţată în plenul camerelor reunite ale Parlamentului.

Însă, cel mai important, demersul lui Crin Antonescu înseamnă o cauţionare a acţiunilor politice ale preşedintelui Băsescu. Liderul PNL abandonează ultimul bastion de unde putea să sancţioneze instituţional derapajele şefului statului. Practic, Crin Antonescu cedează explicit frontul de atac împotriva acţiunilor preşedintelui României, demisia sa fiind astfel un cec în alb pe care liberalul i-l acordă şefului statului, atunci când liderul de la Cotroceni va considera de cuviinţă că poate forţa limitele Constituţiei.

În altă ordine de idei, demisia lui Crin Antonescu de la conducerea Senatului este în primul rând un semnal pentru Traian Băsescu, înainte de a fi pentru public. În timp ce Traian Băsescu acuza în weekend-ul recent încheiat posibilitatea unor aşa-zise acorduri netransparente ale PSD în relaţia cu UDMR, se dovedeşte că adevăratele înţelegeri subterane pot fi identificate pe o altă filieră, adică aceea dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu.

Întreg jocul politic la care s-a angajat Crin Antonescu în ultima perioadă pare a fi parte a unui plan atent premeditat. Liderul PNL s-a lepădat de USL, a provocat ieşirea PNL de la guvernare, a renunţat la conducerea Senatului, iar acţiunile sale merg mână în mână cu strategiile conflictuale ale preşedintelui Băsescu.

Că domnul Antonescu a apucat-o pe o cale greşită care îl va scoate definitiv din ecuaţiile de putere la vârful scenei politice o vor confirma ceteăţenii României, în testele electorale pe care liderul liberal şi PNL-ul le au de trecut în acest an. Când timp de aproximativ trei ani, sub umbrela USL, clamezi sus şi tare că Traian Băsescu este principalul tău adversar politic, iar apoi “reevaluezi” brusc situaţia şi denunţi înţelegerile existente, atunci nu te poţi aştepta decât să decontezi electoral aceste insconsecvenţe şi trădări ale propriului electorat. O va constata şi Crin Antonescu în doar câteva luni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 mar, 2014
radu
crin
si autorii articolelor, si comentatorii, toti, toti, sunteti platiti de ghita ?
06 mar, 2014
cantautor
perfect de acord cu "scribul",pare suspecta...
de etica...
propun infiintarea unei comisii la Senat...sa analizeze
05 mar, 2014
florin vlad florescu
vina lui
1.Ca sa fie la paritate cu PSD s-a aliat cu PC dupa care nici nu i-a mai bagat in seama. La un moment dat le-a zis "ce, voi sunteti un partid?" In plus, s-a dovedit ca PC i-a cedat fotoliul de la Senat, care i-ar fi revenit PC.
2.Desi a fost de fata la semnarea "coabitarii" a tacut tot timpul si a dat vina public pe Ponta; daca nu-i convenea trebuia sa rupa de atunci; nu, a vrut la putere dar fara costuri.
3.Aud , mai nou, ca a semnat si el protocolul cu UDMR dar timp pe doi ani a tacut si l-a lasat pe Ponta sa incaseze reprosurile.
Vrea la putere fara niciun fel de raspundere. Asa ceva nu se poate. De la mine nu mai vede niciun vot. Este gol pe dinuntru. Nu se poate conduce o tara numai cu vorbe goale si aroganta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ