Cum să suprapui o criză politică peste criza internaţională

| 05 mar, 2014

Două surprize au dominat votul de investire al noului Guvern, în Parlament. Prima, cea mai mare, a fost declarația teatrală făcută de Crin Antonescu, care și-a dat demisia de la șefia Senatului, a părăsit prezidiul și s-a așezat în plenul sălii.

A doua, mai mică, o constituie majoritatea surprinzătoarea care a votat în sprijinul Guvernului Ponta 3. Deși pentru validare erau necesare minim 288 de voturi, la finalul votului secret cu bile, în favoarea noii formule guvernamentale s-au exprimat 346 de voturi, în timp ce 192 de senatori și deputați au votat împotrivă. Premierul Victor Ponta a semnalat că majoritatea surprinzătoare este un semn clar că în sprijinul noului Guvern s-au exprimat cel puțin 25-30 de parlamentari liberali, în semn de susținere a USD, care își asumă și continuă lupta politică inițiată de USL.

Subiectul extrem de sensibil a dat naștere imediat la animozități. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a ripostat cu precizarea că doar liberalii Radu Stroe şi Călin Potor au votat în favoarea Guvernului Ponta 3, menționând însă că nu vor fi luate măsuri împotriva acestora. Explicația acestuia s-a complicat ulterior, când Scutaru a mai amintit că că alţi trei deputaţi şi doi senatori liberali au refuzat un vot la vedere în plenul reunit al Parlamentului în privinţa Guvernului Ponta 3.

În mod evident, interesul lui Crin Antnescu este să evite orice fel de speculații privitoare la criticile din interiorul partidului, în această perioadă. Aparent, tactica de timorare a celor care nu sunt de acord cu opiniile liderului PNL funcționează. Orice comentariu sau abatere la linia partidului se pedepsește, mai nou, cu excluderea din PNL. Însă la o privire mai atentă, unitatea de monolit a liberalilor în jurul lui Antonescu, mai ales în această conjunctură delicată, este chestionabilă.

Voturile rămase fără explicație sunt fie un semn de revoltă surdă și contestare a ruperii din USL, cum sugerează primul-ministru Ponta, fie cel puțin o atitudine critică față de votul iresponsabil prin care 192 de parlamentari se alătură, practic, demersurilor prin care Traian Băsescu face toto posibilul să destabilizeze guvernul Ponta.

Ori, în conjunctura internațională extrem de delicată, cu Ucraina alăturată aflată în pragul unui conflict, suprapunerea unei crize politice, motivată de interese mărunte politicianiste, personale sau de grup, peste criza internațională, riscă să arunce România în haos. Traian Băsescu ataca recent cu acest argument, dar atitudinea sa nu poate fi privită ca una sinceră. Cel care le reproșa celor doi lideri, într-un comunicat oficial, că discuțiile pe tema ruperii USL destabilizează țara, acum face același lucru, cu vârf și cu îndesat. Traian Băsescu atacă însăși stabilitatea și guvernabilitatea României, blocând prin scamatorii politicianiste numirea unui nou Guvern.

Nu este nimic original în strategia lui Băsescu, a mai pus această placă și înainte, când amenința că nu va numi premierul USL. Dar acum conjunctura internațională este alta, iar prețul pe care l-am putea plăti cu toții, dacă lucrurile ar scăpa de sub control, mult mai mare.

Până acum diverse speculații dădeau ca sigură apropierea lui Crin Antonescu de Traian Băsescu. Acestea se refereau la gesturi, decalarații și o poziție comună, agresivă, față de PSD și Victor Ponta. Practic, în urma votului la investirea noului Guvern, putem spune de acum că cel puțin o majoritate din PNL s-a apropiat de Traian Băsescu, prin cele 192 de voturi exprimate împotriva guvernabilității României. O dovadă evidentă de supremă iresponsabilitate din partea parlamentarilor liberali, care au votat pe modelul ”după mine potopul” trecând cu prea mare ușurință peste faptul că la graniţele României avem un conflict care riscă să dea peste cap economia regională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 mar, 2014
cantautor
pai fiindca este criza internationala,ca sa nu destabilizam,acum ar fi momentul sa treceti si legea amnistiei...
se aproba imediat pentru ca este criza in Ucraina...
si sa inchidem si opozitia prin OUG
ca este conflict la granite...
pupincuristilor...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ