Deputat ALDE: Construcţia podului peste Tisa, la frontiera dintre România şi Ucraina, ar putea fi amânată

| 08 ian, 15:47

Deputatul ALDE Maramureş Cornelia Negruţ afirmă, într-un comunicat de presa, că lucrările la noul pod peste râul Tisa de la Sighetu Marmaţiei, la frontiera dintre România şi Ucraina, e puţin probabil să înceapă în 2016, conform unui răspuns la o interpelare adresată Ministrului Transporturilor de către parlamentarul maramureşean.

Ministrul Transporturilor, Dan-Marian Costescu, a răspuns la interpelarea adresată de către deputatul ALDE subliniind că investiţia la podul rutier peste râul Tisa ar putea fi amânată. 

"În urma testării intervenţiilor cu Modelul Naţional de Transport, podul peste Tisa nu a obţinut scorul minim al indicatorilor tehnico-economici astfel intervenţia nu a fost inclusă în documentul strategic. Totodată Master Planul General de Transport al României prevede intervenţii asupra podurilor numai în cazul podurilor dunărene sau în cazul podurilor aflate pe aliniamentul drumurilor Eurotrans, drumuri ce asigură conectivitatea României cu ţările vecine", se arată în răspunsul ministrului Transporturilor, potrivit comunicatului menţionat. 

De asemenea, investiţia efectivă ar putea demara abia după obţinerea documentelor de expropriere şi a altor avize. 

"După finalizarea proiectului, respectiv în luna iunie 2016 vor începe procedurile de licitaţie. Lucrările de construcţie la acest obiectiv se vor demara după finalizarea licitaţiei, iar valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 21 milioane euro fără TVA (...) Obţinerea avizelor necesare începerii acestei investiţii, cât şi procedurile de expropriere, sunt în stadiu avansat de elaborare, în aşa fel încât la finalul contractului de proiectare, respectiv la data de 05 mai 2016, să fie obţinute în totalitate. Studiul de Fezabilitate este în curs de verificare în vederea aprobării", se mai arată în răspunsul ministrul transporturilor. 

În context, deputatul Cornelia Negruţ menţionează că investiţia statului român în podul peste râul Tisa ar putea relansa relaţiile economice dintre România şi Ucraina, aşa cum este prevăzut în acordul dintre cele două state. 

"Acest Acord prevede, între altele, construcţia unui nou pod rutier peste Tisa, respectiv la frontiera dintre cele două ţări, între municipiul Sighetu Marmaţiei şi Solotvino. Realizarea acestei investiţii va relansa legăturile economice dintre România şi Ucraina, dar va conduce şi la creşterea dezvoltării nord-vestului ţării. Deşi a trecut mai mult de un an de la încheierea acordului amintit, lucrurile nu se mişcă deloc, în sensul în care, până acum, nu s-a întreprins nimic în vederea demarării lucrărilor propriu-zise, aşa cum mi-au relatat localnicii din Sighetu Marmaţiei", a mai afirmat parlamentarul ALDE Maramureş.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ