Deputatul Daniel Zamfir, despre legea dării în plată: Există o formă clară de presiune a băncilor

| 02 feb, 17:13

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre inițiatorii legii privind darea în plată, susține că există o formă clară de presiune a băncilor referitor la acest act normativ, potrivit Agerpres.

"Există o formă clară de presiune, pentru că ei transmit practic că nu vor în continuare să își asume riscul creditării. (...) Îi anunț că la principiul de împărțire a riscului nu vom renunța cu toate presiunile și amenințările pe care le vor face băncile", a declarat, marți, la Senat, deputatul Daniel Zamfir.

El speră ca cererea de reexaminare adresată Parlamentului de președintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ să fie adoptat de Senat până la sfârșitul lunii februarie.

Deputatul PNL a precizat că printre amendamentele pe care le-a formulat la acest act normativ aflat la reexaminare în Parlament se numără cel prin care sintagma 'persoană fizică' este înlocuită cu aceea de 'consumator'.

"Sintagma 'persoană fizică' este înlocuită cu cea de 'consumator' tocmai pentru a-i exclude de la aplicarea legii pe profesioniști. Profesioniștii sunt, conform Codului civil, persoanele fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca să fie fără echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu beneficiază de această lege. Darea în plată se aplică tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipotecă. Pentru tot ce s-a constituit ipotecă face obiectul dării în plată", a explicat Zamfir.

Cererea de reexaminare a președintelui a fost amânată marți de Comisia juridică și de Comisia de buget-finanțe, ea urmând să fie inclusă pe ordinea de zi a comisiilor, din nou, săptămâna viitoare.

"Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să îi ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăți, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislația în vigoare și crearea unor situații de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului", afirma Iohannis.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ