Descoperire senzațională a arheologilor la Timișoara

| 06 apr, 2014

Șanțul de apărare al fortificației turcești din Timișoara, care datează din secolul al XVI-lea, a fost descoperit de arheologi în Piața Unirii, unde au loc lucrări de reamenajare, fiind, de asemenea, găsite obiecte ceramice și două schelete umane.

Fortificatia turceasca de la Timisoara este mentionata in scrierile istorice, existand si harti vechi cu amplasamentul acesteia, insa arheologii nu vor sapa pentru descoperirea acesteia, intrucat planul de reamenajare nu cuprinde si perimetrul acesteia.

Potrivit sursei citate, arheologii au gasit inclusiv bustenii de stejar care protejau santul de aparare construit din bucati de caramida si pamant batut. De asemenea, pe straturile de pamant sapate de cercetatori se poate vedea un strat gros de cenusa, de pe vremea cand Eugeniu de Savoya cucerea cetatea Timisoarei, in 1716.

Arheologii au putut stabili, in urma sapaturilor din Piata Unirii, ca zidul cetatii Timisoara, la momentul cand santul de aparare era functional, adica in secolul al XVI-lea, era alb si a fost construit din lemn si lut.

Tot in Piata Unirii din Timisoara au fost gasite si obiecte, printre care vase sau fragmente de vase din ceramica, dar si arme sau unelte.

Langa Domul Catolic, in Piata Unirii, au fost gasite si doua morminte care dateaza din perioade diferite. Unul dintre scheletele umane descoperite este de adult, iar celalalt de copil.

Tot in Piata Unirii din Timisoara, au fost descoperite, in luna februarie, portiuni din pavaj si trotuare din caramida care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si despre care se crede ca duceau spre Domul Romano-Catolic.

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

In cadrul lucrarilor, au mai fost descoperite, in Piata Libertatii, obiecte din perioada ocupatiei otomane, peretii unei bai turcesti, un sistem de canalizare si postamentul unei statui.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ