Descoperire surprinzătoare. Un sentiment des întâlnit la oameni este împărtăşit şi de câini

| 08 aug, 2014

Un studiu publicat în revista spaniolă "PLoS ONE" dezvăluie un lucru foarte important despre cele mai iubite animale de companie, căţeii. Potrivit studiului, pe cei mai buni prieteni ai oamenilor îi încearcă în diverse situaţii un sentiment foarte uman şi anume gelozia.

Cercetătorii au descoperit că atunci când stăpânii mângâie sau vorbesc cu căţeluşi de pluş, patrupedele prezintă stări de agitaţie manifestate prin lătrat sau mormăit.

Studiul, publicat în revista PLoS ONE si condus de psihologul de la Universitatea din California, la San Diego, Christine Harris, indică faptul că, câinii prezintă indiferență, atunci când proprietarii îi ignoră sau citesc cu voce tare cărţi cu ilustraţii.

Diferite au fost cazurile când proprietarii lor au mângâiat catelusi de pluş, capabili de a latra și a da din coadă.  În astfel de situaţii, căţeii care au participat la studiu au reacționat cu mormăieli, latrăt şi au încercat să-şi separe stăpânii de jucăriile de pluş, percepute de ei ca rivali.

"Există un sentiment larg răspândită că gelozia este un sentiment întâlnit doar la oameni, în parte din cauza capacității cognitive complexe care implica emotie", spune Harris și co-autorul studiului Caroline Prouvost, de asemenea, de la Universitatea din San Diego, în revista Plos One.

Studiul a demonstrat însă că nu este aşa: "Am descoperit ca patrupedele au avut un comportament foarte agitat atunci când proprietarii lor si-au aratat afectiunea fata de ceea ce părea un alt câine, comparativ cu situatia cand stapanii desfăşurau activităţi sociale", au subliniat autorii Harris și Prouvost.

Rezultatele cercetării susțin teoria că la căţei întâlnim o formă "primitivă" de gelozie asemănătoare cu cea a bebeluşilor.

Studiul a inclus 14 rase de câini, printre care Chihuahua, terrieri Yorshire, caini Pomeranian și rase mixte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ