Descoperire UNICĂ la Sarmizegetusa Regia. Ce s-a găsit sub un fag dezrădăcinat, în urma unei furtuni

| 29 mar, 2014

O matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase a fost descoperită, în urma unei furtuni care a dezrădăcinat un copac, în situl arheologic  Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, fiind predată muzeului din Deva.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care administrează situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în urma unei furtuni violente a fost descoperită o piesă deosebit de importantă, sub un fag dezrădăcinat.

“Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute. Piesa de o valoare inestimabilă a fost recuperată imediat de către reprezentantul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia şi predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva”, precizează reprezentanţii CJ Hunedoara.

Conform acestora, după ce va fi studiată de către colectivul stiinţific al Şantierului Arheologic “Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, această piesă va intra în circuitul muzeal, fiind înregistrată în inventarul MCDR Deva.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 mar, 2014
Radu Stanescu
E de anul trecut stirea

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ