Sit arheologic din veacul al XVIII-lea, descoperit şi pus în valoare în centrul Timişoarei

| 14 aug, 2013

Un sit arheologic din veacul al XVIII-lea, descoperit în centrul Timişoarei în timpul unor recente lucrări de construcţie, se doreşte a fi valorificat de reprezentanţii ModaTim, dezvoltatorii proiectului City Business Centre (CBC), pe terenul cărora se află vestigiul.

Este vorba despre un stăvilar construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, de fapt un sistem de canalizare care avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. 

În urma săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri din Piaţa 700, a fost descoperită partea inferioară a fortificaţiilor şi a stăvilarului care a reglat scurgerea apelor Canalului Bega.

'În anul 2011, am descoperit primele vestigii şi am încercat să le recuperăm, iar în anul 2013 am descoperit stăvilarul, care a reprezentat 'cireaşa de pe tort', o construcţie unică pentru istoria Timişoarei', a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Alexandru Szentmiklosi, arheolog la Muzeul de Istorie a Banatului.

Specialiştii doresc să pună în valoare descoperirea arheologică, unică în Europa.

Dezvoltatorii CBC au trimis trei propuneri de punere în valoare al stăvilarului, care vor fi analizate de Comisia Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii. 

'Prima propunere este aceea de a nu muta stăvilarul, de a oferi o mare expoziţie pe holurile şi în spaţiul public. Cea de-a doua presupune păstrarea unor elemente importante ale sitului în parcajul subteran, iar ultima variantă presupune mutarea celei mai mari părţi a stăvilarului cu 30 de metri, în piaţeta urbană ce va fi construită cu scopul de a le oferi timişorenilor un crâmpei de muzeu', a explicat în acelaşi context, Vlad Gaivoronschi, arhitect responsabil de proiect.

Arhitecţii şi dezvoltatorii City Business Centre Timişoara preferă cea de-a treia variantă, pentru că ar da un plus de valoare clădirii de afaceri care va fi construită în acel loc.

'Deşi cea de-a treia este soluţia cea mai costisitoare şi mai dificilă, pentru că nu e uşor să muţi o ecluză, ne-o asumăm cu plăcere, întrucât consider că ar fi un gest corect faţă de istorie. Piaţa urbană pe care vrem să o realizăm şi în care dorim să mutăm vestigiile descoperite s-ar transforma într-un mic fragment muzeal în aer liber, aşa cum există şi în alte oraşe europene', a subliniat Ovidiu Şandor, manager proiect şi dezvoltator CBC Timişoara. 

Toate costurile vor fi suportate de ModaTim.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ